Serviciile britanice de informatii au dovezi potrivit carora rebelii prorusi din Ucraina ar fi discutat despre raspandirea unor fragmente din alte avioane la locul prabusirii cursei MH17, pentru a sabota investigatia in cazul catastrofei aviatice de joi, relateaza Sky News, citat de Mediafax.

Rebelii planuiau sa saboteze investigatia in cazul prabusirii avionului Malaysia Airlines, raspandind fragmente din alte avioane la locul catastrofei, potrivit unor surse citate de Sky News.

Serviciile britanice de informatii au interceptat comunicatii intre rebelii prorusi, care discutau despre incercari deliberate de a altera scena dezastrului.

Potrivit dovezilor, rebelii vorbeau inclusiv despre mutarea unor ramasite ale victimelor de pe campul din Grabavo, unde a fost doborat avionul malaysian. Surse din cadrul Guvernului britanic au adaugat ca rebelii intentionau de asemenea sa trimita cutiile negre ale avionului la Moscova.

Sursele citate au precizat ca separatistii intentionau sa ii incurce pe anchetatori, potrivit corespondentului Sky News.

Aceste dovezi fac parte din "activitatea serviciilor de informatii britanice, alaturi de agentii de informatii din toata lumea, menita sa stabileasca o imagine nu doar a ceea ce s-a intamplat in momentul impactului, ci si in orele si zilele care au urmat", a precizat corespondentul Sky News.

  • Avionul malaysian a fost doborat de un ofiter rus, afirma seful contraspionajului ucrainean

Seful contraspionajului ucrainean, Vitali Naida, a declarat ca persoana care a lansat racheta ce a doborat avionul malaysian in estul Ucrainei, joi, este cu siguranta un ofiter rus, relateaza CNN, citat de Mediafax.

"Un ofiter bine echipat, bine educat si instruit de rusi (...) a apasat acel buton in mod deliberat", a declarat Naida pentru CNN.

"Am interceptat conversatii" intre un ofiter rus si biroul sau din Moscova, a precizat oficialul ucrainean. "Stim sigur ca, cu cateva minute inainte de lansarea rachetei, a existat un raport" catre un ofiter rus, care anunta ca avionul se apropie, a adaugat acesta.

"Ei stiau ca avionul vine cu viteza constanta, cu o directie constanta" si ar fi trebuit sa stie ca nu este un avion de vanatoare, ci "un avion civil de mari dimensiuni", a mai spus seful contraspionajului ucrainean.

Oficiali din cadrul serviciilor americane de informatii au declarat marti ca rebelii prorusi sunt responsabili de doborarea avionului ucrainean, dar acum considera ca rebelii nu stiau ca este vorba despre un avion comercial.

Moscova a negat acuzatiile potrivit carora ar fi doborat avionul malaysian. Locotenent-generalul rus Andrei Kartapolov a sugerat ca un avion de vanatoare ucrainean ar fi doborat cursa MH17, insa presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a respins acuzatia, precizand ca avioanele de lupta ucrainene erau la sol in acel moment.

De asemenea, rebelii prorusi au negat in mod repetat ca ar fi responsabili pentru acest atac.