Guvernul ucrainean a decis sa creeze o comisie interministeriala care va pregati sanctiuni impotriva Rusiei si a cetatenilor rusi care sustin "teroristii si separatistii in Ucraina", a anuntat miercuri premierul Arseni Iatseniuk, potrivit AFP.

Aceasta comisie, alcatuita in principal din reprezentanti ai ministerelor Afacerilor Externe si Economiei, va intocmi o "lista cu societati ruse care finanteaza, direct sau indirect, teroristii si separatistii si care au sustinut anexarea Crimeei", a declarat Iatseniuk in deschiderea unei sedinte de guvern.

Astfel, Ucraina va impune sanctiuni individuale "impotriva persoanelor fizice, responsabili rusi, care atenteaza la independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei" si "sanctiuni sectoriale impotriva intreprinderilor sau entitatilor de drept public care sustin direct sau indirect teroristii si sunt complicii acestora".

Ucraina considera, a mai spus Iatseniuk, ca "Rusia este direct implicata in finantarea teroristilor pe teritoriul ucrainean, in livrarea de arme si de agenti antrenati catre teroristi si in sprijinirea banditilor si teroristilor care comit crime impotriva umanitatii" in Ucraina.

Kievul acuza Moscova ca se afla in spatele insurectiei armate pro-ruse din estul Ucrainei, soldata cu aproximativ 1.000 de morti, precum si in spatele prabusirii avionului malaezian (298 de morti), doborat la 17 iulie de o racheta lansata din zona controlata de insurgenti.