Marea Britanie continua sa exporte arme si echipament militar in Rusia, potrivit unui raport al parlamentului britanic publicat miercuri, transmite AFP. Agentia franceza de presa noteaza ca raportul apare la doar doua zile dupa ce premierul David Cameron a criticat planurile Frantei de a livra Rusiei, in continuare, precum era prevazut contractual, o nava de razboi Mistral, urmand ca o decizie privind o a doua nava sa fie luata in functie de comportamentul Moscovei.

Premierul britanic a facut apel la Uniunea Europeana sa interzica vanzarea de arme catre Rusia - acuzata ca ii inarmeaza si ii instruieste pe separatistii prorusi din estul Ucrainei - si a aafirmat luni ca Marea Britanie a oprit deja astfel de exporturi, precum promisese in luna martie.

Insa raportul parlamentar publicat miercuri arata ca 251 de licente emise de Guvernul de la Londra, care permit vanzarea de bunuri controlate pentru o valoare totala de circa 132 milioane de lire sterline (167 milioane de euro), raman in vigoare.

Aceste licente de export autorizeaza vanzarea de pusti cu luneta, munitie pentru armele de calibru mic, veste anti-glont, "echipament criptografic", echipament de comunicatii militare si de vedere nocturna, precizeaza raportul.

Doar 31 de licente au fost suspendate sau retrase, iar in cazul altor 3 licente, nu li s-a mai permis sa exporte in Rusia, se mai arata in document.

David Cameron a cerut luni Uniunii Europene sa adopte sanctiuni economice de anvergura impotriva Rusiei si sa opreasca toate vanzarile de arme catre aceasta tara, aratand cu degetul catre contractul Mistarl al Frantei, subliniaza Agentia France Press.

Intrebat cu privire la vanzarea controversata de nave de razboi franceze de tip Mistral catre Rusia, David Cameron a raspuns: "Sincer, ar fi de neconceput ca aceasta tara sa livreze o comanda precum cea pe care o au francezii, dar trebuie sa punem presiune pe toti partenerii nostri pentru a arata ca nu putem continua sa facem afaceri ca si cum nu s-a intamplat nimic cu o tara, atunci cand se comporta asa."

Ministrul de externe francez, Laurent Fabius, a raspuns ironic declaratiilor lui Cameron:

La Bruxelles, "britanicii au fost extrem de prietenosi,intre ghilimele, spunand: noi nu am fi facut acest lucru (onorat contractul - n.red.). Le-am aminti ca principiul de am spus exista pentru toata lumea, si, de asemenea, le-am spus: << dragi prieteni britanici, sa vorbim de asemenea despre finante. Am inteles ca exista destui oligarhi rusi in Londra>>".