Foarte multe curse cu destinatia Israel au fost anulate mari de mai multe companii aeriene europene si nord-americane, care au decis sa intrerupa temporar aterizarile pe aeroportul international Ben-Gurion din Tel Aviv dupa ce o racheta a cazut in apropiere, scrie AFP.

Si compania aeriana romana Tarom a anutat, in cursul serii, anularea cursei RO 153/4 Bucuresti - Tel Aviv - Bucuresti, "pentru ca nu putea fi operata in siguranta", potrivit Mediafax.

Agentia federala a aviatiei (FAA, Statele Unite) a interzis avioanelor companiilor americane sa zboare spre sau din Israel pentru 24 de ore.

Ea a fost urmata rapid de alte mari companii precum Air France, Lufthansa, Brussels Airlines, EasyJet sau Air Canada. KLM a anulat zborul care urma sa plece marti seara din Amsterdam si continua sa supravegheze atent situatia.

"Avand in vedere situatia potential periculoasa generata de conflictul armat dintre Israel si Gaza, toate zborurile companiilor americane spre si de la aeroportul international Ben-Gurion sunt interzise pana la noi ordine", a precizat FAA, la putin timp dupa ora 16,00 GMT.

"Instructii actualizate" vor fi oferite "imediat ce este posibil", a precizat FAA.

La doua saptamani dupa inceputul ofensivei efectuate de Israel in Fasia Gaza, seful ONU si diplomatia americana incercau marti sa obtina o incetare a focului.

Luni, Departamentul american de Stat a emis un avertisment care cerea cetatenilor americani sa nu se deplaseze in Israel, in Fasia Gaza sau in Cisiordania.

Temerile de a vedea o racheta doborand un avion de linie au sporit foarte mult dupa prabusirea zborului MH17 al Malaysia Airlines joia trecuta, cel mai probabil dupa ce a fost atins de o racheta deasupra Ucrainei.

Acest eveniment a readus in lumina vulnerabilitatea avioanelor comerciale fata de rachetele sol-aer, chiar daca zboara la o altitudine de peste 10.000 de metri.