Livrarea de nave de razboi Mistral catre Rusia este "total nepotrivita", din cauza rolului jucat de Moscova in criza ucraineana, a afirmat marti diplomatia americana, citata de AFP.

"Apreciem ca nimeni nu ar trebui sa furnizeze arme Rusiei", a subliniat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Marie Harf, in conditiile in care oficiali americani si-au exprimat in mai multe randuri opozitia fata de vanzarea de catre Paris, catre Moscova, a doua nave de razboi de tipul Mistral.

Casa Alba a reamintit ca "presedintele (Barack Obama) s-a deplasat la Bruxelles in iunie pentru a-si exprima ingrijorarile legate de vanzarea acestor echipamente militare rusilor".

"Apreciem ca nimeni nu ar trebui sa furnizeze arme Rusiei", a subliniat Marie Harf.

"Este vorba de o chestiune de bun simt", a subliniat si Josh Earnest, purtator de cuvant al Casei Albe, intr-o conferinta de presa.

"Avem suficiente dovezi asupra faptului ca rusii incalca regulile internationale si sustin eforturile de incalcare a integritatii teritoriale a tarilor suverane independente", a precizat acesta.

"Nu pare deloc momentul potrivit pentru a le furniza sisteme de arme sofisticate", a notat acesta, precizand ca SUA "continua sa lucreze in stransa colaborare cu francezii, germanii si altii pentru a-si coordona eforturile in sensul unei izolari si mai mari a regimului rusesc".

Mistral sunt nave denumite "de proiectie si comandament", care nu dispun doar de o flotila de elicoptere, dar pot de asemenea imbarca cateva sute de militari si materialul lor, inclusiv blindate grele, pentru a le transporta. Aceste nave dispun de asemenea de sisteme electronice sofisticate pentru a servi drept post de comanda pentru operatiuni inter-arme.

Livrarea celei de-a doua nava Mistral catre Rusia "depinde de atitudinea" Moscovei in conflictul ucrainean, a avertiza luni seara presedintele francez Francois Hollande.

In ceea ce priveste prima nava Mistral, "acordul a fost incheiat in 2011, nava este practic gata si trebuie livrata in octombrie", a precizat acesta.

"Va fi onorat si restul contractului"?, a fost intrebat presedintele. "Aceasta va depinde de atitudinea Rusiei, o spun foarte clar. Dar, la acest stadiu, nu exista sanctiuni care sa ne oblige sa renuntam", a raspuns acesta.

In ceea ce priveste livrarea primei nave Mistral, seful statului a subliniat ca aceasta va avea loc. "Rusii au platit. Ar trebui sa le dam inapoi 1,1 miliarde de euro".