Soldatii israelieni ar trebui sa primeasca premiul Nobel pentru Pace pentru "retinerea inimaginabila" de care dau dovada in lupta impotriva Hamas, a afirmat ambasadorul Israelului in Statele Unite, citat de AFP.

Ambasadorul Ron Dermer a facut aceste declaratii luni seara, in cadrul unui eveniment organizat de grupul Crstinilor uniti pentru Israel, potrivit textului alocutiunii sale postate pe pagina sa de Facebook.

Comprand rachetele lansate de Hamas asupra Israelului cu bombardamentele germane asupra Londrei in al doilea Razboi Mondial, Dermer i-a criticat pe cei "care acuza cu nerusinare Israelul de genocid si ne pun pe banca acuzatilor pentru crime de razboi".

"Adevarul este ca fortele de aparare israeliene ar trebui sa primeasca Premiul Nobel pentru Pace deoarece lupta cu o retinere inimaginabila", a afirmat diplomatul.

Adresandu-se ziaristilor marti dimineata, Ron Dermer s-a aratat mai retinut, admitand ca Israelul nu este "perfect, comitem de asemenea si greseli".

"O racheta poate exploda intr-un loc gresit, putem face erori in domeniul informatiilor, dar nu luam niciodata cu buna stiinta civilii drept tinte", a spus acesta. "Israelul nu ia niciodata civili palestinieni drept tinte. Cand un civil este ucis, operatiunea este un esec si o tragedie".

"Cred ca Israelul trebuie sa castige admiratia comunitatii internationale pentru retinerea de care a dat dovada avand in vedere amenintarile care apasa asupra lui", a continuat acesta.

"Ar trebui sa va puneti o intrebare simpla: ce ar face Statele Unite? Ce ar face Marea Britanie, Canada sau Franta? Intrebati-va cum ar reactiona o alta tara in fata unor astfel de amenintari", a subliniat ambasadorul.

Potrivit lui Dermer, numerosi civili palestinieni sunt folositi ca scut uman de catre militantii Hamas, care isi plaseaza bateriile de rachete in locuri strategice precum spitale si scoli. El a cerut Natiunilor Unite, in acest context, sa condamne Hamas pentru aceste "crime de razboi".

Ofensiva israeliana in Fasia Gaza s-a soldat cu peste 600 de victime in randul israelienilor si 27 de soldati si doi civili israelieni de la inceputul operatiunilor, in urma cu doua saptamani.