Organizarea repetata de manifestatii neautorizate in Rusia poate sa atraga pentru organizatori pedepse cu inchisoarea de pana la cinci ani, potrivit unei legi semnate marti de presedintele Vladimir Putin, scrie AFP.

"Incalcarea repetata a procedurii stabilite pentru organizarea sau tinerea de reuniuni, adunari, manifestatii, defilari si pichete de greva" este considerata de acum o infractiune de catre Codul Penal, a anuntat Kremlinul, pe site-ul sau.

Mitingurile opozantilor sau ale aparatorilor drepturilor omului sunt cel mai adesea fie interzise a priori fie dispersate imediat in Rusia.

Potrivit noii legi, daca o persoana este declarata vinovata ca a organizat in sase luni mai mult de doua manifestari neautorizate de catre autoritati, ea este pasibila de pana la cinci de inchisoare, de o amenda de pana la un milion de ruble (21.000 euro) sau 480 de munca fortata.

Participantii la manifestatii pot fi inchise 30 de zile, fata de 15 pana in prezent, si la o amenda de maxim 500.000 de ruble daca numarul de participanti il depaseste pe cel comunicat autoritatilor sau daca afecteaza desfasurarea transportului sau a circulatiei pietonilor.

De la ajungerea la putere, Vladimir Putin, a carui alegere, in 2012, pentru al treilea mandat, a starnit mari manifestatii de protest, a semnat mai multe legi care inaspresc legislatia legata de drepturile de a protesta in Rusia.

La jumatatea lui aprilie, o lege a majorat pedeapsa minima pentru participare la tulburari "masive" ale ordinii publice de la 4 la 8 ani de inchisoare.