Presedintele lituanian Dalia Grybauskaite a criticat, marti, faptul ca Uniunea Europeana "isi sacrifica valorile pentru a-si proteja legaturile comerciale cu Rusia", ea denuntand "mistralizarea politicii europene" - o referire clara la contractul Franta - Rusia in valoare de 1,2 miliarde de euro ce prevede vanzarea, de catre francezi, a doua nave de razboi de tip Mistral catre Moscova, scrie The Telegraph. In ciuda criticilor venite de la tari din UE, vecini ai Rusiei si de la Washington, crtici care s-au intensificat dupa criza izbucnita in urma anexarii Crimeei, prima nava de razboi va fi livrata de francezi, conform contractului, in octombrie 2014, a anuntat presedintele francez Francois Hollande.

Dalia GrybauskaiteFoto: Agerpres/AP

"Prima nava este aproape gata si va fi livrata in octombrie", a anuntat Hollande, precizand ca livrarea celei de-a doua nave de razboi, prevazuta pentru 2015, va depinde de "atitudinea Rusiei". "In acest moment nu este in vigoare nicio sanctiune care ne-ar obliga sa nu onoram contractul", a adaugat insa Hollande.

La cateva ore dupa anuntul lui Hollande, presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a denuntat "mistralizarea Europei", criticand Uniunea Europeana pentru faptul ca isi sacrifica "valorile si securitatea" de dragul afacerilor si subliniind ca "Vanzarea de tehnologie militara Rusiei, in conditiile actuale, nu poate fi tolerata."

"Nazismul nu a fost oprit la timp, in anii '30, iar acum suntem martori la sovinismul Rusiei, care duce la lucruri precum atacul impotriva unui avion civil. Cei care au organizat, au ordonat atacul si au furnizat arme trebuie sa raspunda in fata Tribunalului de la Haga", a incheiat Grybauskaite.

  • UE pregateste noi sanctiuni pentru Rusia

Ministrii de Externe din tarile Uniunii Europene, reuniti marti la Bruxelles, discuta despre posibile noi sanctiuni impotriva Rusiei, fara a lua insa o decizie, a declarat un diplomat european pentru Reurters. O lista cu sanctiuni si nume ar urma sa fie propusa spre dezbatere joi de Comisia Europeana.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a declarat, insa, marti, la Bruxelles, ca Uniunea Europeana va pregati sanctiuni tintite vizand Rusia in domeniile tehnologiei si apararii, in urma prabusirii avionului malaezian in Ucraina.

"Comisia va fi mandatata sa pregateasca sanctiuni tintite in sectoarele tehnologiilor-cheie si militare", a declarat ministrul Sebastian Kurz in cursul unei reuniuni cu omologii sai la Bruxelles, varianta confirmata si de surse europene.