Presedintele francez Francois Hollande a primit marti sprijinul si aprobarea compatriotilor sai pentru sfidarea aliatilor sai, Marea Britanie si SUA, dupa ce a confirmat planurile autoritatilor de la Paris de a livra Rusiei, precum fusese stabilit, o nava de asalt port-elicopter de tip Mistral, transmite Reuters. In ceea ce priveste cea de a doua nava Mistral prevazuta contractual, liderul de la Elysee a precizat ca decizia de a livra nava va depinde de atitudinea Rusiei.

Nava de asalt port-elicopter de tip MistralFoto: Defense.gouv.fr

Vorbind in ajunul unei reuniuni UE pentru stabilirea unor noi sanctiuni impotriva Moscovei ca urmare a doborarii unui avion civil in estul Ucrainei, presedintele Hollande a declarat luni ca prima nava Mistral va fi livrata la timp, in octombrie, insa o decizie privind cea de a doua nava va depinde de depinde de atitudinea Rusiei.

Declaratia lui Hollande reprezinta cel mai clar semn ca Parisul intentioneaza sa respecte controversatul acord comercial cu Rusia, in pofida crizei din Ucraina, iar anuntul presedintiei franceze vine la doar cateva ore dupa ce premierul britanic David Cameron afirmase ca ar fi "de neconceput" ca tara sa sa respecte o astfel de comanda comerciala.

"Hollande nu bate in retragere. Va livra prima (nava - n.red.) in pofida faptului ca i se cere sa nu o faca", a declarat marti pentru postul de televiziune i>Tele Jean-Christophe Cambadelis, seful Partidului Socialist al lui Hollande.

"Aceasta este o dezbatere falsa condusa de ipocriti. (...) Cand vezi cat de multi oligarhi (rusi - n.red.) au cautat refugiu in Londra, David Cameron ar trebui sa inceapa sa faca curatenie in propria curte", a adaugat Cambadelis .

Contractul in valoare de 1,2 miliarde de euro (1,62 miliarde dolari), pentru doua nave de razboi Mistral, semnat in 2011 de guvernul conservator al presedintelui Nicolas Sarkozy, a fost primul astfel de contract semnat de o tara membra NATO pentru a livra echipamente militare Rusiei.

In jur de 400 de marinari rusi au ajuns in Franta pe 30 iunie pentru a incepe instruirea pe prima nava Mistral, numita Vladivostok. Acestia sunt gazduiti la bordul unei nave rusesti andocate in portul vestic Saint Nazare. Urmeaza sa ramaan in zona pana la sfarsitul lunii septembrie.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat ingrijoarea fata de contractul pentru navele Mistral in luna iunie, in contextul anexarii Crimeei de catre Rusia si a sprijinului acordat separatistilor pro-rusi din estul Ucraieni. Un oficial din administratia Obama a declarat luni ca washingtonul continua sa se opuna livrarii.

"Doar pentru ca americanii spun <>, nu inseamna ca trebuie sa sarim. Cuvantul Frantei, semnatura sa, trebuie respectate", a declarat pentru postul de radio France Inter Xavier Bertrand, un fost ministru in timpul lui Sarkozy si membru senior in partidul conservator de opozitie UMP.

Tragedia aviatica de joi din Ucraina, in care si-au pierdut viata toti cei 298 de oameni aflati la bordul aeronavei Malaysia Airlines, a readus in discutie controversata vanzare a navelor Mistral franceze catre Rusia. Franta "risca sa se umple de ridicol" daca va merge pana la capat cu vanzarea navelor de razboi catre Moscova, comenteaza EUObserver.

Contractul de vanzare a fost criticat de la bun inceput de catre Statele Unite si de vecinii Rusiei - in special Georgia si statele baltice - care au atras atentia ca noile tehnologii ar putea fi folosite impotriva lor. Mai multe tari membre ale Uniunii Europene si-au exprimat dezacordul inca dinaintea accidentului aviatic din Ucraina, insa altele, cum ar fi Germania, au aparat decizia Frantei de a merge mai departe, inaintea tragediei din Ucraina.

Vinerea trecuta insa, intrebata de jurnalisti daca Franta ar trebui sa mearga pana la capat cu respectarea contractului si sa livreze navele Rusiei, Angela Merkel a declarat ca Germania a suspendat in luna martie un contract pentru a construi un centru de instruire de lupta in Rusia.

Franta si Rusia au semnat in 2011 un contract privind achitionarea de catre Moscova a doua nave de tip Mistral, prima urmand sa fie livrata in octombrie 2014, iar a doua in 2015. Cele doua sunt nave de proiectie si comandament, ambarcatiuni de razboi polivalente care pot transporta elicoptere si tancuri.

Livrarea, prevazuta in toamna, a primei nave de razboi de tip Mistral catre Rusia a starnit tensiuni intre Paris si aliatii sai. Presedintele american Barack Obama si-a exprimat la inceputul lunii iunie "ingrijorarea" fata de mentinerea acestor contracte in momentul in care Rusia "a incalcat legea internationala" anexand peninsula ucraineana Crimeea.