Guvernul britanic a ordonat marti o "ancheta publica" asupra mortii opozantului rus Alexandr Litvinenko, o decizie de natura sa sporeasca tensiunile cu Moscova, in momentul in care premierul David Cameron cere sanctiuni intarite impotriva Rusiei, scrie AFP.

Alexandr LitvinenkoFoto: Captura YouTube

Aceasta ancheta legata de decesul fostului agent secret rus, otravit in 2006 la Londra cu poloniu, isi propune sa "identifice cine poarta raspunderea mortii", a precizat ministrul de Interne Theresa May, intr-un mesaj adresat Parlamentului.

"Sper intr-adevar ca aceasta ancheta va aduce mangaiere vaduvei" lui Alexandr Litvinenko, a adaugat ministrul, care anterior refuzase o astfel de ancheta asupra unui subiect delicat intre Londra si Moscova.

Decizia intervine in momentul in care Londra militeaza pentru inasprirea sanctiunilor impotriva Moscovei, in urma prabusirii zborului MH17 in estul Ucrainei, cel mai probabil dupa ce a fost lovit de o racheta lansata, potrivit Statelor Unite, din zona controlata de rebelii pro-rusi.

Downing Street a precizat totusi ca acest anunt "nu are absolut nicio legatura" cu tensiunile legate de Ucraina.

Ancheta va incepe in 31 iulie si ar urma sa se incheie la finele lui 2015.

Alexandr Litvinenko, 43 de ani, a fost un agent FSB (serviciile rusesti de informatii, fostul KGB) care se refugiase in Marea Britanie. In noiembrie 2006, a baut un ceai cu Andrei Lugovoi, fost agent FSB si in prezent deputat, si cu omnul de afaceri Dmitri Kovtun, intr-un hotel din Londra.

La putin timp, a murit, in urma unei otraviri cu poloniu. Intr-o scrisoare redactata de pe patul de moarte, l-a acuzat pe presedintele Vladimir Putin ca a ordonat uciderea sa, o acuzatie respinsa de Kremlin.

Marina Litvinenko: Trebuie sa dati socoteala pentru crimele voastre

Vaduva sa, Marina Litvinenko, s-a declarat "usurata si incantata" de anuntul acestei anchete. "Aceasta trimite mesajul urmator ucigasilor: prea putin conteaza puterea voastra, adevarul va fi scos la lumina si trebuie sa dati socoteala pentru crimele voastre", a spus ea.

"Astept cu nerabdare ziua in care adevarul asupra mortii sotului meu va fi adus in fata ochilor intregii lumi", a adaugat ea.

Potrivit familiei sale, Litvinenko lucra pentru serviciile secrete britanice in momentul mortii.

Guvernul britanic a refuzat pana in prezent sa ordone o astfel de "ancheta publica" care ofera, spre deosebire de ceea ce sugereaza numele sau, posibilitatea de a examina in spatele usilor inchise documente sensibile.

Theresa May dorea initial sa astepte rezultatul unei anchete judiciare ("inquest"), o procedura care vizeaza lamurirea circumstantelor unui deces, dar fara stabilirea responsabilitatilor.

Magistratul insarcinat cu aceasta ancheta judiciara, Robert Owen, s-a plans in 2013 ca nu poate ancheta rolul statului rus si a cerut guvernului declansarea unei "anchete publice" in acest sens.

Dupa refuzul guvernului, Marina Litvinenko a facut recurs in fata Inaltei Curti, care a decis in februarie ca ministerul de Interne trebuie sa isi reconsidere pozitia.

Afacerea Litvinenko a condus la racirea relatiilor dintre Londra si Moscova, care a refuzat sa-l extradeze pe Andrei Lugovoi, considerat de anchetatorii britanici drept principalul suspect in acest asasinat.

Marea Britanie a emis un mandat international de arestare pe numele celuilalt suspect, Dmitri Kovtun, fara succes insa.

Relatiile dintre cele doua tari se imbunatatisera intre timp, in urma unei vizite a premierului britanic David Cameron in Rusia, in 2011.

In iulie 2013, Theresa May a recunoscut ca diplomatia a fostul unul dintre "factorii" deciziei Londrei de a renunta la o ancheta publica.

Aceasta ancheta va fi condusa de magistratul Robert Owen.