Olanda a decretat miercuri zi de doliu national, la primirea primelor cadavre ale victimelor tragediei zborului MH17 din Ucraina, care ar fi putut fi doborat "din greseala" de separatisti pro-rusi prost antrenati, dupa cum afirma serviciile secrete americane, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Uniunea Europeana pregateste noi sanctiuni punctuale impotriva Rusiei, iar Barack Obama a afirmat ca Moscova se va confrunta cu "costuri" suplimentare daca va continua strategia de destabilizare a Ucrainei, dupa cum a afirmat presedintele american, intr-o discutie telefonica cu premierul olandez Mark Rutte.

O ceremonie de adio va avea loc la ora locala 11,00 (08,00 GMT) pe aeroportul din Harkov, inainte de plecarea primului avion care va transporta in Olanda ramasitele pasagerilor avionului malaiezian.

Amenintate de descompunere in arsita verii ucrainene, trupurile victimelor accidentului aviatic MH17 au fost luate in sfarsit luni din zona catastrofei, semn al unui potential progres. Marti dimineata, un tren frigorific care transporta ramasitele persoanelor de cetatenie olandeza este in drum spre Harkov, a anuntat premierul olandez Mark Rutte. Cadavrele urmeaza sa ajunga in Olanda unde vor fi identificate.

Plecarea trenului a fost intarziata de insurgentii pro-rusi, care au cerut ca acesta sa fie escortat de experti internationali si nu de autoritatile ucrainene. Potrivit unui lider al separatistilor, 282 de trupuri dintre cele 298 au fost gasite.

-----------------------

Iata mai jos filmul evenimentelor de marti

Ora 20:55 Olanda a decretat doliu national miercuri, a anuntat marti seara guvernul, in conditiile in care primele cadavre ale celor victimelor zborului MH17 al Malaysia Airlines urmeaza sa ajunga miercuri seara, la finalul zilei, in tara, scrie AFP.

Aterizarea avionului care transporta ramasitele victimelor va fi marcata de un moment de reculegere in intreaga tara.

Ora 20:46 OSCE reclama ca la locul prabusirii avionului Malaysia Airlines au mai ramas parti de cadavre (Reuters)

In zona in care s-a prabusit aeronava MH17 raman parti de corpuri umane apartinad victimelor, a reclamat marti OSCE.

"Am constatat prezenta unor parti de corp mai mici la fata locului", a declarat un purtator de cuvant al OSCE, Michael Bociurkiw, intr-o conferinta de presa organizata la Donetsk dupa ce echipa sa a inspectat zona.

"Nu am observat sa aiba loc vreo activitate de recuperare", a adaugat reprezentantul OSCE

Ora 17:55Vladimir Putin: Ni se cere sa facem presiuni asupra rebelilor. Vom face tot ce e in puterea noastra, dar acest lucru nu va fi de ajuns

Ora 17:48 Presedintele lituanian Dalia Grybauskaite a criticat, marti, faptul ca Uniunea Europeana "isi sacrifica valorile pentru a-si proteja legaturile comerciale cu Rusia", ea denuntand "mistralizarea politicii europene" - o referire clara la contractul Franta - Rusia in valoare de 1,2 miliarde de euro ce prevede vanzarea, de catre francezi, a doua nave de razboi de tip Mistral catre Moscova.

Ora 17:40UE pregateste sanctiuni tintite vizand Rusia in domeniile tehnologiilor-cheie si apararii, in urma prabusirii avionului malaezian in Ucraina - ministrul austriac de Externe. Ministrii de Externe din tarile UE, reuniti marti la Bruxelles, discuta despre posibile noi sanctiuni impotriva Rusiei, fara a lua insa o decizie, a declarat un diplomat european pentru Reurters. O lista cu sanctiuni si nume ar urma sa fie propusa spre dezbatere joi de Comisia Europeana.

Ora 17.09 Primul-ministrumalaezianNajibRazakanegociatin secret cu liderul separatistilor Alexander Borodai recuperarea victimelorzboruluiMH17, potrivit Reuters.

Malaeziaa vruttreilucruride laseparatisti:recuperarea victimelor,cutiile negresiaccesul la locul accidentului in conditii de siguranta pentru investigatori.

Ora 17.00 Bucatile de avion fotografiate de reporterii NYT sugereaza ca aeronava MH17 a fost doborata de o racheta SA-11, cunoscuta in Rusia drept Buk, spun experti in aparare, citati deThe New York Times.

Ora 16:42 Ministerul de Externe austriac: UE va pregati sanctiuni in domeniul apararii impotriva Rusiei (AFP)

Ora 16:35 Consiliul de Securitate al Rusiei sustine ca autoritatile ucrainene, care urmeaza ordinele occidentale, si-au pierdut o parte din suveranitate, transmite agentia de stiri RIA Novosti, citata de Reuters.

Ora 14:09 Primele ramasite umane vor ajunge miercuri in Olanda, a anuntat marti premierul olandez (AFP)

Ora 13:51 Autoritatile din Malaezia anunta ca vor ramane in posesia cutiilor negre ale aeronavei MH17 pana la formarea unei echipe internationale de investigatori (Reuters)

"Echipa malaysiana a luat in primire cutiile negre, care par sa fie in conditie buna. Acestea vor fi tinute in siguranta in custodia Malaysiei pana cand echipa internationala de investigatie va fi formalizata", a aratat intr-o declaratie de presa premierul malaysian Najib Razak.

"La acea data, vom inmana cutiile negre echipei internationale de investigatie pentru analize suplimentare", se mai arata in declaratie.

Ora 13.45 "Parti din aeronava doborata arata diferit acum fata de cand le-am vazut prima data. In urma cu 2 zile am observat barbati in uniforma care taiau bucati din cabina pilotilor cu un fierastrau", purtator de cuvant al OSCE, pentru BBC.

Ora 13.42 Rada Suprema a Ucrainei a aprobat marti decretul presedintelui Petro Porosenko privind mobilizarea partiala a armatei (Publika.md).

Ora 13.05 Imagini de la aeroportul Schiphol de acum 4 zile si de astazi. Multe flori pentru victimele MH17, Imelda Flattery, BBC, pe Twitter.

Ora 12.50 Investigatorii olandezi care vor analiza probele in cazul prabusirii zborului MH17 nu au ajuns inca la locul accidentului, pentru ca zona in care a cazut avionul este prea nesigura, scrie WSJ.

Ora 11.45 Trenul care transporta corpurile victimelor a ajuns in orasul Harkov, controlat de armata ucraineana, transmite BBC.

Ora 10.50 Un punct de control al armatei ucrainene a fost tinta unui atentat sinucigas in noaptea de luni spre marti, a declarat pentru un post de televiziune un purtator de cuvant pentru "operatiunea anti-terorista￯ impotriva separatistilor prorusi din estul Ucrainei, conform Reuters.

Ora 10.30 Cativa oameni protesteaza in fata Ambasadei Rusiei la Kuala Lumpur, conform The Guradian

Ora 8.30 Rebelii prorusi au postat pe Twitter imagini ale documentelor semnate cu reprezentantii Malaeziei, potrivit corespondentului WSJ.

Noi sanctiuni pentru Rusia

Dar, presiunea asupra Moscovei continua sa creasca, fiind amenintata cu noi sanctiuni care ar putea fi decise marti. Ministrii Afacerilor Externe ai Uniunii Europene reuniti marti la Bruxelles urmeaza sa discute urmatoarea faza a sanctiunilor impuse Moscovei pentru sprijinul acordat separatistilor pro-rusi.

O sursa diplomatica a spus ca vor fi inasprite sanctiunile, dar fara a trece dincolo de ceea ce s-a decis deja la summitul din 16 iulie. Pentru adoptarea de sanctiuni economice pe scara larga numita "faza 3" este nevoie de unanimitatea celor 28 de state membre si convocarea unui nou summit UE. Tot mai multe voci ale comunitatii internationale acuza Rusia de implicare directa in catastrofa aviatica din estul Ucrainei.

Premierul britanic, David Cameron, vrea sanctiuni economice de anvergura, dar si interzicerea exporturilor de echipamente militare catre Rusia. La Washington, presedintele Barack Obama a avertizat Rusia ca risca sa se izoleze pe plan international. Criza ucraineana este marti si pe agenda summitul Europei Centrale si de Est de la la Varsovia unde Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu.

Spectacol la predarea cutiilor negre ale zborului MH17

Rebeli pro-rusi au predat anchetatorilor internationali, luni noaptea, la Donetsk, cele doua cutii negre ale avionului. In acelasi timp, au anuntat o incetare a focului pe o raza de 10 km in jurul locului unde a cazut cursa Amsterdam-Kuala Lumpur a Malaysia Airlines pentru a facilita ancheta.

Predarea a fost un adevarat spectacol mediatic si ca a avut loc dupa ce liderul rebelilor a tinut un discurs lung, in care si-ar fi exprimat sprijinul total pentru anchetatorii internationali, transmite CNN. Zilele trecute, rebelii care controleza zona au negat ca ar fi in posesia cutiilor - acum experti citati de presa internationala exprima temeri ca s-ar fi intervenit pe aceste dispozitive care inregistreaza datele de zbor.