Statele Unite au cerut luni Israelului sa faca mai mult pentru a proteja civilii din Fasia Gaza, in a 14-a zi a ofensivei israeliene care s-a soldat deja cu 560 de morti in randul palestinienilor, transmite AFP.

"Ne-am dori ca israelienii sa ia si mai multe masuri pentru a asigura protectia civililor", a declarat Josh Earnest, purtator de cuvant al Casei Albe.

Reafirmand dreptul Israelului de "a-si apara cetatenii", Earnest a apreciat drept "inacceptabil faptul ca Hamas continua sa lanseze rachete in directia civililor israelieni".

"In acelasi timp, vrem sa ne asiguram ca Israelul face tot ce este posibil pentru a fi la inaltimea propriilor sale exigente privind protejarea civililor nevinovati", a continuat el.

Presedintele american Barack Obama a afirmat luni ca secretarul de Stat John Kerry, aflat in prezent in drum spre Cairo, va incerca sa obtina o incetare imediata a focului, "pentru a pune capat confruntarilor si pentru a proteja viata civililor nevinovati, atat in Fasia Gaza cat si in Israel".

Cel putin 560 de palestinieni au fost ucisi si peste 3.350 au fost raniti in 14 zile de ofensiva israeliana, cea mai sangeroasa de la operatiunea "Plumb Topit" din 2009.

De partea israeliana, pierderile sunt in principal in randurile armatei, in prezent desfasurata in interiorul si in jurul Fasiei Gaza: 25 de soldati au fost ucisi de la inceputul ofensivei terestre, la 17 iulie.