Canada va adopta noi sanctiuni impotriva intereselor rusesti in coordonare cu Statele Unite si tarile europene, in urma prabusirii avionului malaiezian in estul Ucrainei, a anuntat luni premierul canadian Stephen Harper, in conditiile in care omologul sau britanic, David Cameron, a precizat in aceeasi zi ca Uniunea Europeana este pregatita sa adopte noi sanctiuni fata de Moscova, care ar putea viza in special tehnologiile susceptibile de a fi utilizate in scopuri militare, scrie AFP.

"Guvernul Canadei va impune noi sanctiuni impotriva unei game vaste de entitati legate de diverse sectoare rusesti", a spus Harper, citat intr-un comunicat. Aceste sanctiuni vor fi luate in "coordonare cu partenerii si aliatii nostri cei mai apropiati", a precizat acesta.

David Cameron facuse un anunt similar, cu putin timp in urma: "UE va fi pregatita sa ia masuri suplimentare, in noi domenii, in special cel al bunurilor industriale sofisticate care au dubla utilizare, in special cu scopuri militare", spunea premierul britanic, pentru Sky News.

Acesta a discutat duminica, telefonic, cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele francez Francois Hollande, si urmeaza sa sustina un discurs in fata deputatilor britanici in cursul dupa-amiezii.

Zece britanici figureaza printre cele 298 de victime ale zborului MH17 Amsterdam-Kuala Lumpur, doborat cel mai probabil de o racheta, potrivit Statelor Unite, intr-o zona controlata de rebelii sprijiniti de Rusia.

"Tarile UE trebuiie acum sa arate o determinare reala si o solidaritate reala pentru a trimite acest mesaj Rusiei", a spus David Cameron, care a discutat duminica si cu presedintele rus Vladimir Putin.

Europenii au impus deja sanctiuni Rusiei dupa anexarea Crimeei in martie. UE a stabilit astfel o lista cu 72 de persoane vizate de interdictia de a intra in UE si de inghetarea averilor.

Europenii sunt insa divizati asupra extinderii si a severitatii unor noi sanctiuni, in conditiile in care anumite state membre, precum Italia si Germania, au relatii economice foarte stranse cu Moscova.

"Lumea intreaga poate vedea ca, daca dai separatistilor sisteme avansate de armament, acest lucru poate duce la o catastrofa ca cea care s-a produs", a adaugat David Cameron.

Vicepremierul britanic Nick Clegg a apreciat la randul sau ca a venit momentul trecerii la sanctiuni economice de anvergura asupra anumitor sectoare, o etapa denumita la Bruxelles "Faza trei".