Un avion ucrainean de vanatoare SU-25 se afla la o distanta de 3 - 5 km de Boeingul malaiezian inainte de caderea acestuia, a declarat luni generalul Andrei Kartapolov, din cadrul statului major al fortelor rusesti, citat de AFP.

"A fost observata urcarea unui avion ucrainean SU-25 in directia Boeingului malaiezian care se afla atunci la o distanta de 3 - 5 km. Su-25 poate atinge o altitudine de 10.000 de metri. Dispune de rachete aer-aer care pot trage pana la 12 km si garanteaza distrugerea unui obiectiv pana la 5 km", a declarat generalul rus, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova.

"Ne punem intrebare: in ce scop un avion de vanatoare efectua un zbor la acea altitudine si in acelasi timp cu un avion civil?", s-a intrebat acesta.

Generalul a avansat si alte elemente susceptibile de a acuza fortele ucrainene ca au doborat avionul Boeing care transporta 298 de oameni.

"Dupa Donetsk, avionul malaiezian a schimbat cursul si s-a indepartat de coridorul sau de zbor cu pana la 14 km. A incercat ulterior sa revina in coridorul sau, dar nu a reusit sa realizeze aceasta manevra pana la capat. La 17,20, s-a observat o scadere sensibila a vitezei si la 17,23 a disparut de pe ecranele radarelor controlorilor rusi de trafic. Intrebare: de ce a iesit din coridor, e o eroare de pilotaj sau un ordin dat de controlorii ucraineni de trafic", a adaugat generalul Kartapolov.

Acesta a mai spus ca rachete sol-aer ale fortelor ucrainene, capabile sa doboare o tinta la 35 km distanta, erau pozitionate nu departe de Donetsk in ziua catastrofei.

"De ce se gaseau fortele ucrainene in acel loc si impotriva cui erau indreptate aceste arme antiaeriene in conditiile in care toata lumea stie ca luptatorii (separatisti) nu au avione", a continuat el.

Generalul a dezmintit de altfel ca Rusia a furnizat insurgentilor din Ucraina sisteme de rachete Buk, suspectate ca s-ar afla la originea prabusirii zborului MH17: "Rusia nu a furnizat insurgentilor sisteme de rachete Buk sau alte tipuri de armament si material militar".