Cadavrele a 247 dintre victimele prabusirii zborului MH17 al Malaysia Airlines au fost transportate cu un tren frigorific la Torez, in zona controlata de separatistii pro-rusi in estul Ucrainei, de unde au plecat ulterior spre Donetsk urmand ca trupurile sa fie repatriate in tarile de origine ale victimelor, potrivit AFP. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezolutie in care le cere separatistilor pro-rusi sa permita un acces liber si securizat la locul prabusirii zborului MH17.

Marti, ora 01.30 Rebelii au predat cutiile negre ale avionulii expertilor internationali, anunta AFP.

Ora 23.00ONU condamna atacul si cere acces liber la locul accidentului (rezolutie unanima)

Ora 20.10 Malaezia a ajuns la o intelegere cu liderul separatist Aleksander Borodai ca acesta din urma sa predea cele doua cutii negre ale avionului Boeing 777 unei echipe de experti malaezieni, a anuntat intr-o conferinta de presa premierul malaezian Najib Razak.

Anchetatorilor independenti internationali le-a fost de asemenea promis acces securizat in zona prabusirii avionului, pentru a incepe o investigatie completa, a mai spus premierul malaezian.

Un reprezentant al autoproclamatei Republici Populare Donetsk a declarat pentru Reuters ca separatistii vor preda cutiile negre expertilor malaezieni la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei).

Ora 20.05 UE trebuie "sa creasca presiunea" asupra Rusiei in urma prabusirii avionului Boeing 777

Ora 19.35 Trenul cu trupurile neinsufletite ale victimelor zborului MH17 a parasit orasul Torez, controlat de separatisti, din estul Ucrainei, a informat un martor pentru Reuters.

Trenul ar urma sa ajunga la Harkov, important oras din est controlat de fortele guvernamentale, unde cadavrele vor fi examinate si identificate, inainte de a fi trimise familiilor. Plecarea trenului a fost intarziata de insurgentii pro-rusi, care au cerut ca acesta sa fie escortat de experti internationali si nu de autoritatile ucrainene.

Potrivit unui lider al separatistilor, 282 de trupuri dintre cele 298 au fost gasite.

Ora 18:20 David Cameron cere noi sanctiuni impotriva Rusiei, Canada anunta masuri coordonate cu SUA

Ora 17:00 Rusia a dezmintit luni ca a furnizat insurgentilor din Ucraina sisteme de rachete Buk, suspectate ca s-ar afla la originea prabusirii zborului MH17.

"Rusia nu a furnizat insurgentilor sisteme de rachete Buk sau alte tipuri de armament si material militar", a afirmat generalul Andrei Kartapolov, de la statul major al fortelor rusesti, citat de AFP.

Ora 13:25 Kievul a ordonat oprirea luptelor pe o raza de 40 km in jurul locului prabusirii zborului MH 17

Ora 12:30 O echipa de anchetatori olandezi examineaza luni corpurile victimelor tragediei aviatice, aflate intr-un tren frigorific la Torez, in Ucraina.

Cu masti pe fata, insotiti de reprezentantii OSCE, anchetatorii au deschis cele cinci vagoane care ar fi trebuit sa fie refrigerate, dar aparent nu erau, in conditiile in care mirosul puternic al cadavrelor in descompunere a facut sa se clatine mai multe persoane, inclusiv insurgenti pro-rusi, scrie reporterul AFP aflat la fata locului.

Ora 12:25 Presedintele Vladimir Putin ar trebui sa inteleaga ca "este deja destul", a declarat luni premierul ucrainean Arseni Iatseniuk, criticand liderul rus pentru faptul ca a inarmat fortele rebele care lupta impotriva Kievului in estul Ucrainei, relateaza Reuters.

------------------------

Pentru moment, nu este nevoie de un al doilea tren, a declarat un purtator de cuvant al lui Alexandr Borodai, "premierul" autoproclamatei "Republici Populare Donetsk" (DNR), in conditiile in care Kievul a anuntat ca un al doilea tren cu patru vagoane frigorifice a plecat spre Torez.

Andrei Purghin, "vicepremierul" Donetskului, citat de agentia ruseasca Interfax, a declarat la randul sau ca ramasitele nu vor fi "transferate la Harkov (in zona controlata de fortele guvernamentale) decat dupa ce expertii internationali" le vor examina la Torez.

Potrivit purtatorului de cuvant al lui Borodai, trei experti olandezi au ajuns la Donetsk, dar nu a putut preciza daca acestia se vor deplasa la locul prabusirii avionului. Zborul Malaysia a decolat de la Amsterdam si cei mai multi dintre cei 298 de pasageri erau olandezi.

O echipa olandeza mai importanta numeric a ajuns luni la Harkov. In schimb, o echipa de experti malaiezieni, sosita duminica la Kiev, este asteptata in continuare la Donetsk, potrivit acestui purtator de cuvant.

Intr-un comunicat difuzat duminica seara, ministrul malaiezian al Transporturilor, Liow Tiong Lai, sublinia ca autoritatile ucrainene au precizat ca nu pot garanta securitatea expertilor internationali la locul catastrofei si a cerut "un acces imediat si fara restrictii la locul prabusirii si garantarea securitatii" pentru expertii internationali.

Lupte violente au loc intre fortele separatiste si cele ucrainene nu departe de zona catastrofei si nicio incetare a focului nu a fost decretata dupa accident, generat, atribuit de Washington rebelilor pro-rusi.

La Torez, patru rebeli inarmati patrulau luni dimineata, au constatat ziaristii AFP. Unul dintre ei tinea un caine in lesa in timp circa zece oameni asteptau pe banci, la adapost de soare, sosirea unui tren.

Pe peron, Nikolai isi conduce familia. "Sunt ingrijorat pentru familia mea si de aceea imi trimit sotia si fiica in Rusia. In ciuda prabusirii, luptele continua in fiecare zi. Daca pot sa traga asupra avioanelor, va dati seama ce se poate intampla cu noi".

"Aici nimeni nu intelege de ce expertii nu au ajuns inca. Patru zile de la prabusire, cadavrele sunt inca acolo. E ingrozitor pentru familiile acelor oameni".