Uniunea Europeana este pe cale sa isi reconsidere pozitia fata de Rusia in urma tragediei aviatice din Ucraina in care si-au pierdut viata toti cei 298 de oameni aflati la bordul aeronavei Malaysia Airlines doborata, cel mai probabil, de separatisti pro-rusi. Ministrii europeni de Externe se vor reuni marti la Bruxelles pentru discutiipe tema unor noi sanctiuni impotriva Moscovei, se anunta intr-un comunicat publicat duminica seara de Downing Street, resedinta premerului britanic David Cameron.

Marea Britanie, Franta si Germania sunt de acord ca este nevoie de o pozitie mai ferma fata de Vladimir Putin si ar putea face presiuni pentru impunerea de sanctiuni suplimentare Moscovei. Un purtator de cuvant al Guvernului britanic a anuntat ca premierul Marii Britanii este de acord cu necesitatea unei pozitii mai ferme fata de Rusia si a discutat in acest sens, duminica dimineata, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, si cu presedintele francez Francois Hollande, scrieThe Guardian.

Duminica seara, premierul Marii Britanii a discutat la telefon cu Vladimir Putin, el spunandu-i presedintelui rus ca este "total inacceptabil" faptul ca avionul Malaysia Airlines cu 298 de oameni la bord a fost doborat, cel mai probabil, de catre separatisti prorusi.

"Indiciile sugereaza ca separatistii prorusi sunt responsabili (pentru tragedia din Ucraina - n.red.) si premierul a declarat clar ca daca Rusia vrea sa dea vina pe altii, ar trebui sa-i aduca probe credibile si convingatoare", se arata intr-un comunicat publicat de Downing Street.

David Cameron l-a sunat pe Vladimr Putin si pentru a-i solicita sa-si exercite influenta pe langa separatistii prorusi in vederea garantarii accesului pentru experti la locul prabusirii avionului MH7.