Secretarul general al ONU Ban Ki-moon se va duce sambata in vizita in Orientul Mijlociu, a anuntat vineri un inalt responsabil al Natiunilor Unite. Ban intentioneaza "sa-si arate solidaritatea fata de israelieni si palestinieni", a precizat, in fata Consiliului de Securitate, secretarul general adjunct pentru afaceri politice Jeffrey Feltman, citat de AFP.

Ban Ki-MoonFoto: Reuters

El s-a exprimat la inceputul unei reuniuni de urgenta a Consiliului consacrata situatiei din Gaza, in ziua urmatoare ofensivei terestre lansate de Israel asupra enclavei palestiniene.

Feltman nu a precizat etapele vizitei lui Ban in Orientul Mijlociu. El a repetat apelurile ONU la incetarea focului intre Israel si Hamas. Asteptand incetarea focului, "sunt necesare noi pauze umanitare".

Ban, a adaugat el, "se teme ca asaltul terestru israelian va agrava si mai mult un bilant uman deja ingrozitor".

"Noi condamnam tirurile de rachete fara discernamant (ale Hamas), dar suntem foarte preocupati de riposta dura israeliana", a insistat el. "Violenta trebuie sa inceteze".

Cel putin 47 de palestinieni au fost ucisi in Gaza de la inceputul ofensivei terestre lansate de Israel joi seara, ridicand la 288 numarul de palestinieni ucisi, in a 11-a zi a operatiunii israeliene impotriva enclavei palestiniene. Un soldat israelian a fost de asemenea ucis de un "tir amical" in timpul ofensivei terestre, a doua victima israeliana de la inceputul ostilitatilor, la 8 iulie.