Iranul si marile puteri au decis vineri sa prelungeasca negocierile lor pentru a ajunge la un acord definitiv asupra programului nuclear al Teheranului pana la 24 noiembrie, a anuntat secretarul de stat american John Kerry, citat de AFP. Statele Unite, a adaugat el, vor debloca 2,8 miliarde de dolari de bunuri iraniene inghetate si, in contrapartida, Iranul va converti o parte din uraniul sau imbogatit la 20% in combustibil.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iranul si tarile 5 +1 (Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Franta, China si Germania) au exprimat determinarea lor de a ajunge la un acord definitiv "cat mai rapid posibil", potrivit ministrului iranian de externe Mohammad Javad Zarif si sefei diplomatiei Uniunii Europene Catherine Ashton, intr-un comunicat comun.

Potrivit lui John Kerry, Iranul a respectat termenii acordului interimar din noiembrie 2013. Acordul premergator incheiat in noiembrie 2013 a permis o blocare a programului iranian in schimbul unei anulari limitate a unor sanctiuni.

Dar John Kerry a avertizat ca exista inca diferente in special cu privire la problema daca Iranul ar putea pastra capacitatea de a imbogati uraniu, care serveste la alimentarea centralelor nucleare pentru producerea electricitatii, dar la un nivel ridicat ar putea servi la fabricare armei atomice.