O analiza preliminara clasificata realizata de serviciile de informatii americane a concluzionat ca racheta care a lovit si doborat avionul MH 17 a fost probabil lansata de separatisti prorusi din estul Ucrainei, a declarat un oficial american, cu acces direct la informatii, pentru CNN.

Oficialul american a refuzat sa isi dezvaluie identitatea invocand faptul ca este vorba de informatii deosebit de sensibile.

Anterior, un oficial american a declarat ca Statele Unite au ajuns la concluzia ca avionul malaysian a fost doborat de o racheta.

Informatia a fost confirmata de un responsabil american, sub protectia anonimatului, si pentru agentia France-Presse. Acesta a precizat insa ca Washingtonul are insa certitudinea acestui fapt.

"Exista elemente (potrivit carora pro-rusii au doborat avionul, nr.r) dar nu am tras inca o concluzie definitiva", a precizat acesta.

Si ambasadoarea americana la ONU a declarat ca avionul a fost "probabil doborat de o racheta sol-aer" trasa dintr-o "zona controlata de separatisti".

Intr-un discurs sustinut in fata Consiliului de Securitate al ONU, reunit de urgenta, Samantha Power a facut referire la o racheta Buk de tipul SA-11.

Aceasta a afirmat ca un poate exclude o asistenta oferita de rusi in tragerea rachetei.

"Din cauza complexitatii tehnice a SA-11 este improbabil ca separatistii sa fi putut opera sistemul fara personal calificat, de aceea nu putem exclude asistenta tehnica din partea personalului rusesc in operarea sistemului", a precizat Samantha Power.