Armata Israeliana (Tzahal) afirma ca a dejucat un "atac terorist iminent" al organizatiei palestiniene Hamas asupra unei comunitati israeliene. Intr-o informare transmisa HotNews.ro prin intermediul Ambasadei Israelului in Romania, Aramata Israeliana prezinta astfel o actiune care a avut loc joi dimineata, la Sufa, in Israel, in apropiere de Fasia Gaza. In comunicat, autoritatile israeliene dau si doua linkuri catre fotografii si un film urcate pe Flickr si You Tube de catre Ministerul Isarelian de Externe, despre care sustin ca arata operatiunea in care au fost identificati cei despre care spune ca erau teroristi si armele capturate de la ei.

Armament despe care autoritatile israeliene spun ca l-au capturat de la teroristiFoto: Ambasada Israelului

"In aceasta dimineata, fortele IDF au identificat aproximativ 13 teroristi care incercau sa se infiltreze in Israel printr-un tunel al terorii construit de catre Hamas. Tunelul pornea subteran din sudul Fasiei Gaza catre comunitatea israeliana Sufa. Fortele de Aparare Israeliene au dejucat un atac terorist iminent, oprindu-i pe teroristi sa atace un kibbutz israelian. Atacul dejucat ar fi putut avea consecinte mortale si devastatoare, daca ar fi fost efectuat. Nu au fost raportate victime in randul soldatilor IDF", afirma un purtator de cuvant al armatei israeliene, citat in informarea transmisa HotNews.ro.

De asemenea, intr-o alta informare, autoritatile israeliene afirma ca cei "13 teroristi Hamas" erau puternic inarmati, dar au fost descoperiti inainte sa poata "face un masacru".

"In aceasta dimineata (17 iulie), 13 teroristi Hamas puternic inarmati au iesit dintr-un tunel in apropiere de Sufa, un kibbutz (comunitate israeliana) din sudul Israelului. Din fericire, au fost descopriti de IDF inainte sa poata intra in sat si sa lanseze un masacru. Cu doar 10 zile inainte (7 iulie), in alt dezastru a fost prevenit cand un tunel mare, pe care Hamas planuia sa-l foloseasca pentru a lansa un atac terorist major in Israel, a explodat", sustin autoritatile israeliene.

Israelul acuza Hamas ca incearca in mod constant sa violeze suveranitatea si securitatea Israelului.

"Tunelurile terorii sunt doar un exemplu al incercarilor constante ale Hamas de a viola suveranitatea si securitatea Israelului lansand atacuri letale impotriva civililor israelieni", a mai spus purtatorul de cuvant al Fortelor de Aparare Israeliene.

De asemenea, autoritatile israeliene sustin ca anii acestia "Fasia Gaza a cunoscut un boom in proiecte de constructii, insa aceste proiecte sunt in cea mai mare parte invizibile cu ochiul liber, de vreme ce cea mai mare parte este doar in subteran".

Israelul sustine ca tunelurile pe care le descrie au sute de metri sau chiar kilometri.

Initial, tunelurile erau "rute binecunoscute" pentru aducerea "de arme, bunuri, fonduri si chiar teroristi" in Fasia Gaza mai ales din Pensinsula Sinai din Egipt.

"Dar majoritatea tunelurilor au fost inchise de catre Egipt", spun autoritatile israeliene.

"Acum, Hamas si alte organizatii teroriste din Gaza isi folosesc experienta si resursele in saparea de tuneluri pentru un scop mult mai sinistru: atacurile teroriste pe teritoriu israelian", acuza guvernul israelian.

In context, purtatorul de cuvant al Armatei Isareliene avertizeaza ca "asa cum au demosntrat zilele acestea Fortele De Aparare Israeliene, Hamas nu va putea sa lanseze lovituri asupra Israelului fara consecinte".