Persoana care a purtat explozibilul in atentatul anti-israelian din Burgas, in estul Bulgariei, soldat cu sase morti in iulie 2012, este un barbat cu dubla cetatenie franco-libaneza, anuntat vineri parchetul si politia din Bulgaria, citate de AFP.

"Autorul atentatului (...) este Mohamad Hassan El-Husseini. S-a nascut in Liban in 27 mai 1989 si are cetateniile libaneza si franceza", au precizat parchetul si Agentia nationala de securitate (DANS) intr-o declaratie publicata vineri, la exact doi ani de la atentat.

In 18 iulie 2012, cinci turisti israelieni au decedat pe aeroportul din Burgas, statiunea de la malul Marii Negre, in urma exploziei unei bombe intr-un autobuz care asigura legatura intre terminal si oras. Soferul autobuzului, ca si kamikazele, si-au pierdut viata.

"Acesta a fost identificat categoric in urma unei expertize ADN", au explicat autoritatile, in prima declaratie oficiala legata de autorul atentatului. DANS a publicat si fotografia posesorului explozibilului.

Ministerul bulgar de Interne a dezvaluit in iulie 2013 identitatea a doi prezumtivi complici, de origine libaneza: australianul Meliad Ferah, 32 de ani, cunoscut si ca Hussein Hussein, si canadianul Hassan el Hajj Hassan, 25 de ani, care ar avea legaturi cu aripa armata a Hezbollah, miscarea islamista siita sustinuta de Iran.

Autoritatile afirma ca Hassan a provocat explozia, de la distanta, a bombei.

Elementele acestei anchete au contribuit la decizia Uniunii Europene din 22 iulie 2013 de a inscrie aripa armata a Hezbollah pe lista neagra a organizatiilor teroriste.