Echipele de salvare din Ucraina au anuntat ca au recuperat, vineri dimineata, cea de-a doua "cutie neagra" a avionului Malaysia Airlines cu 298 de persoane la bord, care efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur si s-a prabusit joi la frontiera dintre Ucraina si Rusia, in regiunea separatista Donetk, tragedie in urma careia nu au existat supravietuitori. Recuperarea celei de-a doua cutii negre a aparatului de zbor vine dupa ce separatistii pro-rusi anuntasera, joi seara, ca au gasit prima cutie neagra. Noaptea trecuta, serviciile secrete ucrainene au dat publicitatii un videoclip care arata, in opinia lor, ca avionul a fost doborat de separatistii pro-rusi, crezand ca este vorba despre un avion militar. Clipul a fost publicat de Kiev Post si preluat de The Guardian. La bordul avionului se aflau 298 de persoane - 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului. Presa olandeza a anuntat ca in avion se aflau 154 de olandezi, 47 de cetatenie inca necunoscuta, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi si un cetatean canadian.

Epava avionului Malaysian AirlinesFoto: Captura video
  • Cronologia evenimentelor dupa prabusirea avionului, aici.

Ora 23:30 Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (AESA) "a recomandat insistent" vineri evitarea survolarii estului Ucrainei si Crimeii dupa prabusirea avionului Malaysia Airlines, informeaza AFP.

Ora 22:40 FBI si Autoritatea de Transport din SUA se pregatesc sa trimita anchetatori la locul accidentului aviatic, au declarat vineri oficialii americani.

Ora 20:45 Monitorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa anunta ca nu au reusit sa obtina vineri un culoar sigur de acces catre zona in care s-a prabusit cursa malaysiana, a anuntat presedintele OSCE, potrivit Reuters.

"Nu au avut tipul de acces la care se asteptau. Nu au avut libertatea de miscare necesara pentru a-si face treaba. Locul accidentului nu a fost isolat", a declarat Thomas Greminger.

Greminger, care este ambasadorul Elvetiei la ONU, a precizat ca echipa de 17 observatori a stat in zona circa 75 de minute iar acum se intorc la Donetsk. El a precizat ca echipa va incerca din nou ambata sa mearga la fata locului in speranta ca se vor bucura de un acces mai mare.

Ora 19:37 Barack Obama: Racheta care a doborat avionul MH17, lansata din teritoriul controlat de separatistii sustinuti de Rusia. Violenta din regiune, facilitata de Moscova care i-a dotat pe militanti cu echipamente, inclusiv armament antiaerian

Ora 18:15 Avionul a fost "probabil doborat de o racheta sol-aer" trasa dintr-o "zona controlata de separatisti", a declarat vineri si ambasadoarea americana la ONU, citata de AFP.

Intr-un discurs sustinut in fata Consiliului de Securitate al ONU, reunit de urgenta, Samantha Power a facut referire la o racheta Buk de tipul SA-11.

Ora 17:15 Presedintele american Barack Obama va sustine vineri, la ora locala 11,30 (15,30 GMT) un discurs despre situatia din Ucraina, a anuntat Casa Alba, citata de AFP.

Obama, care va vorbi din sala de presa a Casei Albe, a cerut joi o ancheta "rapida" si "fara ingradiri" asupra prabusirii avionului Boeing 777, a carei cauza ramane inca incerta.

Ora 16:35 Avionul avea "carnetul de intretinere in ordine" si functiona normal in momentul in care a fost pierdut contactul cu el, asigura Malaysia Airlines.

"Ultima verificare tehnica a fost efectuata in 11 iulie si acest aveion, care avea carnetul de intretinere in ordine, a zburat timp de 17 ani", a afirmat Huib Gorter, vicepresedintele filialei Europa a Malaysia Airlines, citat de AFP.

Ora 16:05 Analiza preliminara a serviciilor de informatii americane: Racheta care a doborat avionul MH 17 a fost probabil lansata de separatisti prorusi. Vezi aici mai multe informatii

Ora 15.55 Separatistii pro-rusi tocmai au anuntat ca vor permite accesul OSCE si expertilor din Ucraina la locul accidentului, potrivit Reuters.

Ora 15:52 Angela Merkel: Discutiile despre sanctionarea Rusiei dupa catastrofa aeriana din Ucraina sunt premature. Vezi aici mai multe detalii

Ora 15.50 Malaysia Airlines va oferi rudelor celor disparuti $5,000 de pasager pentru ''nevoi urgente'', conform BBC

Ora 15:40 Vladimir Putin cere incetarea focului in estul Ucrainei, pentru a permite negocieri de pace

Presedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri incetarea focului atat de catre separatistii pro-rusi cat si de catre fortele guvernului ucrainean, pentru a permite inceperea negocierilor, scrie Reuters.

"Discutii directe intre partile opozante trebuie sa fie stabilite cat mai curand posibil. Toate partile din conflict trebuie sa opreasca luptele si sa inceapa negocieri de pace", a spus Putin, in cadrul unei intalniri cu liderii Bisericii Ortodoxe ruse.

"Privim cu mare ingrijorare si tristete la ceea ce se intampla in estul Ucrainei. Este ingrozitor, este o tragedie", a precizat acesta.

Ora 15.00 Luptele continua la cativa kilometri de locul catastrofei - RT

Ora 14:55 OSCE discuta cu separatistii pro-rusi din Ucraina pentru crearea unui "coridor" astfel incat anchetatorii internationali sa se poata deplasa la locul prabusirii avionului, a anuntat vineri presedintele organizatiei, Didier Burkhalter, citat de AFP.

Ora 14.44 Senatulolandeza declaratca unuldintremembrii sai,WillemWitteveen, se numara printre victime, conform The Guardian.

Ora 13:25 Sistemul de rachete ucrainene era activ joi, in ziua prabusirii avionului malaiezian, a afirmat vineri serviciul de presa al ministerului rus al Apararii, citat de AFP.

"Mijloacele de detectare radio rusesti au inregistrat in 17 iulie o activitate la nivelul statiei radar Kupol, care lucreaza in legatura cu sistemul de rachete Buk-M1", a precizat ministerul, adaugand ca aceasta statie radar se afla nu departe de locul prabusirii.

Ora 13:21 Un eminent specialist in lupta impotriva SIDA, Joep Lange, se afla la bordul avionului Boeing care s-a prabusit in Ucraina

Ora 13:11 Zborurile din acest moment deasupra Europei si Ucrainei:

Ora 12:56 Vladimir Putin: Prabusirea avionului din Ucraina arata necesitatea unei reglementari urgente a crizei

12:31 Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Aeronava Boeing 777 a fost doborata intentionat, cu folosirea unui complex antiaerian. Exista dovezi incontestabile ca avionul a fost doborat de teroristi

12.30 MAE: Pe lista pasagerilor din avionul prabusit in Ucraina se afla un roman cu dubla cetatenie

12.00 - 62 de persoanevor merge la Kiev -30 de membriSMART,15 oameni reprezentand personal medical,10reprezentanti aiRoyalMalaysiaAir Force,5angajatiMalaysia Airlines,2angajati ai Departamentului depersonaldin Aviatia Civila, conform ultimului comunicat alMinisterului Transporturilor din Malaezia

In ceea ce priveste nationalitatea pasagerilor, au ramas de verificat inca 20 de persoane. Ultima actualizare:

173din Olanda

44din Malaezia

27din Australia

12 din Indonezia

9dinMarea Britanie

4din Germania

4din Belgia

3 din Filipine

1din Canada

1din Noua Zeelanda

11.30 Un pasager era angajat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)

10.00 Au aparut imagini care arata un presupus convoi al rebelilor pro-rusi care transporta sistemul Buk sol-aer la locul unde se presupune ca a fost doborat avionul de pasageri. Imaginile au fost difuzate de jurnalist pro-ucrainean Dmytro Tymchuk, potrivit BBC Monitoring

Multi dintre pasagarii avionului mergeau la o conferinta internaionala despre SIDA care este programata sa inceapa duminica la Melbourne in Australia, a declarat vineri directorul organizatiei ONUSIDA, Michel Sidibe, pe contul sau de Twitter.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a dat publicitatii si inregistrarile unor apeluri telefonice intre ofiteri ai serviciilor ruse de informatii militare si membri ai grupurilor de insurgenti, care arata ca avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines ce efectua o cursa Amsterdam - Kuala Lumpur ar fi fost doborat de un grup de militanti cazaci sustinuti de Rusia, in apropiere de satul ucrainean Chornukhine, regiunea Lugansk, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Donetsk.

Separatistii pro-rusi au fost de acord sa permita anchetatorilor internationali accesul in siguranta si fara restrictii in Ucraina, la locul unde a cazut joi avionul malaezian, a anuntat vineri dimineata OSCE.