Informatia lansata de consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherasenko ca avionul malaezian prabusit pe teritoriul Ucrainei a fost doborat de tiruri ale unui sistem de rachete antiaeriene Buk este sustinuta de tot mai multi specialisti militari din Occident, sustine The Guardian.

SA 11 BUKFoto: rumaniamilitary.ro

Sistemul Buk e un sistem de aparare antiaerian de origine sovietica care este format dintr-un centru de comanda mobil cu radar (TELAR -Transporter Erector Launcher And Radar) -atasat sau independent -si trei lansatoare.

Sistemul Buk se remarca printr-o operabilitate extraordinara putand fi pregatit in cateva minute pentru lansare. Lansatoarele de rachete pot fi atasate atat pe taburi cat si pe masini militare (TELAR) in functie de zona in care opereaza complexul sol-aer, fapt care-i permite unui singur vehicul sa actioneze autonom sporind astfel mult mobilitatea.

Baza de lansare este mobila si poate duce pana la 4 rachete. Ghidajul se face prin iluminarea radio/radar a tintei.

Racheta Buk, cunoscuta in Occident drept SA-11 sau SA-17, este o racheta de mari dimensiuni care se lanseaza de la sol si care poate atinge o altitudine maxima cuprinsa intre 11-25 km si o distanta de 42 de kilometri, fapt care-i determina pe specialistii militari sa creada ca avionul malarian a cost doborat cu acest sistem sol-aer si cu acest tip de racheta.

Expertul militar ucrainean Dmitri Timciuk, a declarat ca fortele armate ucrainene nu detin sisteme anti-aeriene in regiune, dat fiind faptul ca teroristii nu detin vreun tip de aviatie.

Jurnalistii de la Associated Press sustin ca au vazut un lansator de rachete similar cu sistemul Buk in apropierea orasului ucrainean din estul tarii, Snijne.

Liderii separatisti din autoproclamata Republica Populara Donetk (RPD) s-au laudat ca au doborat joi (17 iulie) doua avioane ucrainene, in estul Ucrainei, informeaza Kyiv Post.

Pe scurt despre sistemul de lupta antiaerian al Romaniei

SA 6 Kub

SA 6 Kub

Foto: FrontPress

Romania detine un stoc foarte mare de rachete cu raza medie si lunga, SA-6 Kub si SA-2 Volhov. Astfel in 1989 cele doua sisteme de rachete AA aveau impreuna aproximativ 3000 de rachete in stare de functionare, din care, dupa unele surse, 1200 ar fi fost SA-6 Kub. Daca Volhovul este mai greu modernizabil se pare ca SA-6 Kub este la mare moda printre detinatorii de astfel de sisteme pentru a fi modernizata.

De asemenea, SA-8 OSA se afla si in dotarea Armatei Romane si de ceva timp se inceraca, sau macar se are in intentie, modernizarea lor si regenerarea resursei. Sistemul OSA este cel mai modern complex de rachete AA pe care Romania il detine in acest moment.

Romania a achizitionat din Olanda 8 sisteme I-Hawk PIP III (78 de vehicule si 213 rachete) in anul 2004 pentru suma de 23,5 milioane de euro. Rachetele vor fi modernizate (inca se lucreaza) la standardul Hawk XXI, Romania fiind a doua tara dupa Turcia care va implementa acest program. Sistemele vor inlocui vechile rachete S-75 M3 "Volhov" din dotarea Fortelor Aeriene Romane. In 2013 a avut loc prima testare a acestui tip de racheta.