Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines ce efectua o cursa Amsterdam - Kuala Lumpur ar fi fost doborat de un grup de militanti cazaci sustinuti de Rusia, in apropiere de satul ucrainean Chornukhine, regiunea Lugansk, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Donetsk, potrivit inregistrarilor unor apeluri telefonice intre ofiteri ai serviciilor ruse de informatii militare si membri ai grupurilor de insurgenti, difuzate de Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Kyiv Post.

Primul apel telefonic este efectuat se pare la ora locala 16.40, respectiv la 20 de minute de la prabusirea avionului, de catre Igor Bezler, despre care SBU spune este un ofiter din serviciile ruse de informatii si comandant al autoproclamatei Republici Populare Donetsk. El informeaza o persoana identificata de SBU ca fiind un colonel in principalul departament de informatii al Statului Major al fortelor armate ruse, pe nume Vasili Geranin, cu privire la doborarea unui avion, care urmeaza a fi inspectat de separatisti.

A doua conversatie interceptata si data publicitatii de SBU s-a purtat se pare intre doi separatisti porecliti "Maiorul" si "Grecul" imediat dupa inspectarea locului prabusirii aparatului. "E 100% un avion de pasageri", spune unul dintre ei, admitand totodata ca nu vede niciun fel de arme la fata locului: "Absolut nimic. Obiecte de civili, chestii medicale, prosoape, hartie igienica".

In a treia convorbire, comandantul cazac Nikolay Kozitsin, discutand cu un separatist neidentificat, sugereaza ca avionul Malaysia Airlines ar fi putut transporta "spioni", pentru ca, altfel, nu ar fi avut nicio treaba sa zboare in acea zona.