Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a lansat miercuri un avertisment fata de candidatii pro-rusi la postul de sef al diplomatiei europene, pe fondul ingrijorarilor legate de criza ruso-ucraineana, scrie AFP.

Tarile baltice si Polonia vor insista asupra "neutralitatii" candidatilor la acest post, la summitul de miercuri de la Bruxelles, a adaugat aceasta, intr-un interviu radio.

"Constatam acum ca anumiti candidati isi exprima foarte deschis opiniile pro-Kremlin", a subliniat ea.

"Bineinteles, astfel de candidati sunt total inacceptabili pentru grupul nostru de tari", a avertizat Dalia Grybauskaite, fost comisar european pentru buget si reputata pentru maniera deschisa de a se exprima.

Ea a refuzat insa orice comentariu asupra numelor evocate pentru inlocuirea lui Catherine Ashton, subliniind ca asteapta sa vada "pachetul final de candidaturi", inclusiv cele privind presedintia Consiliului European.

Dorinta Italiei de a obtine postul de inalt reprezentant pentru afaceri externe al UE pentru tanarul sau ministru al Afacerilor Externe, Federica Mogherini, se loveste de solide rezistente in randul unor tari din est, din cauza pozitiei Romei, considerata prea apropiata de Moscova.

La Bucuresti, fara a se pronunta asupra candidaturii lui Mogherini, Traian Basescu a declarat ca tara sa va sustine un candidat provenit din fostul bloc comunist.