Israelul a bombardat in noaptea de marti spre miercuri casele mai multor lideri ai Hamas in Fasia Gaza, conform promisiunii de a intensifica raidurile, dupa respingerea unui armistitiu de catre miscarea islamista, scrie AFP.

In a noua zi a operatiunii "Granita aparata", avioanele de lupta ale Israelului au vizat in Gaza City locuinta lui Mahmoud al-Zahar, atinsa de cel putin doua rachete, dar goala in momentul atacurilor, si pe cea a lui Bassem Naim.

Loviturile israeliene au atins si locuintele fostului ministru al Sanatatii Sante Fathi Hammad si a deputatului Hamas Ismail al-Ashqar, in Jabalia (nord).

Israelul a afirmat marti ca nu are "alta alegere" decat sa-si intensifice raidurile asupra Fasiei Gaza dupa respingerea unui armistitiu de catre Hamas, iar conflictul pare fara iesire, in ciuda mortii a peste 200 de palestinieni si, pentru prima oara, a unui evreu.

Statul evreu si-a reluat raidurile marti dupa-amiaza asupra enclavei palestiniene, ca raspuns la zeci de tiruri de rachete ale Hamas, dintre care doua au fost distruse in zbor deasupra Tel-Avivului.

"O solutie diplomatica ar fi fost mai buna, asta am incercat sa facem cand am acceptat propunerea de armistitiu a Egiptului. Dar Hamasul nu ne-a lasat alta alegere decat sa extindem si sa intensificam campania impotriva sa", a afirmat premierul Benjamin Netanyahu.

Declaratia sa a coincis cu anuntul mortii unui israelian de catre o racheta in punctul de trecere Erez dintre Israel si Gaza, prima victima israeliana de la inceputul, in 8 iulie, a ofensivei aeriene impotriva Gaza.

Pana in prezent, si-au pierdut viata 202 palestinieni, in mare parte civili, si aproape 1.500 au fost raniti.

Israelul nu a trecut pana acum la o operatiune terestra, desi armata a fost dispusa ostentativ la granitele Fasiei Gaza, mobilizand 40.000 de rezervisti in vederea unei eventuale invazii.

Hamas, considerat de Israel, SUA si UE o "organizatie terorista", a explicat respingerea initiativei egiptene afirmand ca nu a luat cunostinta de ea decat prin presa.

Pentru aceasta miscare, niciun armistitiu nu poate fi avut in vedere fara un acord global care sa includa stoparea blocadei Fasiei Gaza instituit in 2006, deschiderea posturilor de frontiera cu Egiptul si eliberarea detinutilor.

Marti, peste 100 de rachete au atins Israelul, dintre care una a vizat regiunea Haifa, la 160 km nord de Gaza. In opt zile, 960 de proiectile au atins Israelul, potrivit armatei.

Noua spirala a violentelor a fost declansata dupa rapirea si uciderea a trei studenti israelieni in iunie, atribuita de Israel Hamasului, care neaga, urmata de asasinarea unui tanar palestinian ars de viu in Ierusalim, pentru care trei extremisti evrei urmeaza sa fie pusi sub acuzare.