Cancelarul german Angela Merkel a afirmat marti ca Germania sustine cu fermitate integrarea in Uniunea Europeana a statelor din Balcani, scrie AFP.

"Sustinem clar perspectivele europene ale tuturor tarilor din regiune. Nu vom abandona" procesul de extindere al UE in Balcani, a spus Merkel, in marja unui summit care a reunit sefi de stat din opt tari balcanice.

"Mai sunt inca multe de facut", a adaugat aceasta, inainte de a discuta cu presedintii Albaniei, Bosniei, Croatiei, Muntenegrului, Kosovo, Macedoniei, Serbiei si Sloveniei.

Cancelarul german a apreciat acordul istoric incheiat in aprilie 2013 intre Kosovo si Serbia si care vizeaza normalizarea conflictului sarbo-kosovar din 1998-99 si autoproclamata independenta, in 2008, a provinciei sarbesti.

"Informatiile care veneau din aceasta regiune in urma cu 15 ani erau mult diferite (...). Un mare progres a fost inregistrat in ceea ce priveste normalizarea relatiilor dintre Kosovo si Serbia", a afirmat ea, laudand "curajul" liderilor celor doua natiuni si subliniind ca "perspectiva unui viitor european" a contribuit la incheierea acestui acord.

Evocand Bosnia - ultima dintre tarile candidate in ceea ce priveste procesul de apropiere de UE, din cauza disputelor politice dintre liderii principalelor comunitati, musulmana, sarba si croata - Merkel si-a exprimat speranta de a vedea "o nou dinamica, care sa arate clar poporului ca viitorul sau este in cadrul UE".

Cancelarul german a promis sprijinul tarii sale pentru gasirea unei solutii de compromis in disputa dintre Macedonia ai Grecia, care a blocat mica tara balcanica in procesul de apropiere de UE si NATO.

Disputa este legata de numele acestei tari, in conditiile in care Grecia considera ca Macedonia face parte din patrimoniul istoric al Atenei.

Angela Merkel a anuntat ca va gazdui, in 28 august, la Berlin, premierii si ministri de Finante si Economie ai tarilor din regiune pentru a elimina obstacolele care se ridica in calea realizarii mai mult proiecte.

"Perspectivele politice si economice sunt strans legate", a adaugat ea, mentionand ca proiecte de infrastructura concrete - energie, cai ferate, autostrazi - vor fi examinate in cursul acestei intalniri.