Ministrul palestinian al Sanatatii, Jawad Awad, a fost fortat marti, de manifestanti furiosi, sa paraseasca Fasia Gaza, controlata de Hamas si bombardata de Israel, au relatat martori citati de AFP.

Venind din Egipt pe la punctul de trecere a frontierei de la Rafah, convoiul ministrului a fost intampinat cu oua si pantofi aruncati asupra sa si a facut cale intoarsa, anuland o deplasare prevazuta la spitalul Al-Shifa din orasul Gaza.

In fata spitalului, alti manifestanti furiosi il asteptau pe ministru, denuntand inactiunea guvernului de uniune din care acesta face parte, guvern ce isi are sediul in Cisiordania ocupata de Israel.

"Gaza a fost bombardata, Gaza a fost distrusa, iar el abia acum vine!", a izbucnit un protestatar chestionat de AFP, Ahmed Mourtaja, referindu-se la bombardamentele israeliene care s-au soldat cu aproape 200 de morti intr-o saptamana.

Semn al furiei locuitorilor din Gaza fata de autoritatile de la Ramala, unii manifestanti au scandat de asemenea "Abu Mazen (presedintele palestinian Mahmud Abbas) este un colaborator" al Israelului.

Ministerul palestinian al Sanatatii a condamnat "o agresiune flagranta si brutala" impotriva ministrului si a delegatiei sale, insa a dat asigurari ca ramane "alaturi de poporul nostru din Gaza".

Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), condusa de Abbas, si Hamas au semnat la 23 aprilie un acord de reconciliere pentru a pune capat divizarii politice din 2007 intre Cisiordania, unde Autoritatea palestiniana administreaza zonele autonome, si Fasia Gaza, aflata sub controlul miscarii Hamas si sub blocada israeliana.

Acest acord a condus la formarea unui guvern de "consens national" alcatuit din personalitati independente si sustinut de Hamas, insa tensiunile dintre cele doua organizatii raman puternice.

Un lider al Hamas aflat in exil la Cairo, Moussa Abu Marzouk, a calificat insa drept "iresponsabila" agresiunea asupra convoiului ministrului.