Kievul a cerut marti noi sanctiuni europene impotriva Rusiei, acuzata ca sustine separatistii, pe fondul unei nete agravari a tensiunilor din est si a unor noi temeri legate de o invazie rusa, scrie AFP.

"Agravarea situatiei in Donbas, numeroase dovezi de implicare a Rusiei in actiunile combatantilor ofera din ce in ce mai multe motive pentru a trece la 'faza 3' a sanctiunilor, pentru a ne opune agresiunii rusesti", a declarat un purtator de cuvant al diplomatiei ucrainene, Vasyl Zvaryci, intr-o conferinta de presa.

Chestiunea ucraineana figureaza pe ordinea de zi a Consiliului European de miercuri, la Bruxelles.

In vederea acestei reuniuni, seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a carui tara este un adevarat avocat al Ucrainei in cadrul UE, este asteptat marti la Kiev pentru a se intalni cu presedintele Petro Poroshenko si premierul Arseni Iatseniuk.

Amenintarea unei "agresiuni ruse de anvergura"

Ambasadorul Marii Britanii la Kiev, Simon Smith, a apreciat ca Rusia nu a "indeplinit conditiile puse de Consiliul European luna trecuta" pentru a evita noi sanctiuni.

Acesta a citat, pe contul de Twitter al ambasadei, avionul militar ucrainean doborat luni in zona separatista, un atac pentru care Kievul acuza Moscova, fara ca Rusia sa reactioneze.

"Avionul militar ucrainean An-26 a fost doborat la o altitudine de 6.200 metri. Exista alte explicatii plauzibile in afara unui atac al Rusiei", s-a intrebat diplomatul.

De cealalta parte, Moscova acuza Kievul ca se afla la originea unui tir de obuz care s-a soldat cu un mort duminica, de partea rusa a frontierei.

Potrivit unei surse apropiate de Kremlin, Rusia studiaza acum posibilitatea unor "lovituri tintite" pe teritoriul ucrainean.

In conditiile in care NATO denunta "intarirea trupelor rusesti" la granita cu Ucraina, numarul doi al Consiliului de securitate nationala si fostul ministru al Apararii ucrainene Mihailo Koval a apreciat luni seara ca Ucraina este "mai aproape ca niciodata de o agresiune de anvergura" din partea Rusiei.

Potrivit acestuia, trupele rusesti sunt masate de-a lungul granitei, de la Cernighiv (nord) la Novoazovsk (sud-est) cu "22.000 de militari rusi in Crimeea", peninsula ucraineana anexata in martie de Rusia.

PE fondul acestor declaratii alarmiste, Kievul pregateste o noua runda de negocieri cu grupul de contact (OSCE, Ucraina, Rusia) ceruta de europeni si care pentru prima oara ar putea avea loc marti prin videoconferinta.

Doliu la Lugansk

Luptele si bombardamentele in zona Lugansk, un oras cu aproape 500.000 de locuitori, s-au soldat in ultimele 24 de ore cu 12 morti, dintre care un copil de trei ani, si peste 60 de raniti in randul populatiei civile, potrivit serviciului de presa al autoproclamatei "Republici populare Lugansk".

Primaria din Lugansk a decretat marti trei zile de doliu dupa "moartea a 17 civili in trei zile".

Armata ucraineana a precizat ca a pierdut sase oameni in 24 de ore, dintre care doi in urma unei salve de rachete multiple Grad trasa de rebeli in apropiere de Amvrossiivka, localitate aflata al 70 km vest de Donetsk.

11 civili au fost ucisi la Snijne, la 60 km vest de Donetsk, intr-o casa distrusa de o lovitura aeriana atribuita de Moscova fortelor ucrainene. Kievul a dezmintit implicarea sa si a denuntat o "provocare cinica si sangeroasa", fara a indica autorii.