Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat ca Hamas poarta unica si intreaga responsabilitate pentru victimele civile din Fasia Gaza, evocand dreptul Israelului de a se apara in fata tirurilor cu rachete lansate de miscarea islamista palestiniana, relateaza AFP.

In pofida apelurilor internationale la o incetare a focului, Netanyahu a precizat duminica, la postul de televiziune american CBS, ca Israelul nu va renunta la bombardamente pana cand nu va asigura "o securitate durabila" poporului sau.

"Utilizam toate mijloacele necesare pentru a ne apara poporul, asa cum fac Statele Unite sau orice alt guvern intr-o astfel de situatie", a subliniat el, ca raspuns la intrebarea privind o eventuala ofensiva terestra israeliana in Fasia Gaza.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut, sambata, Israelului si miscarii Hamas sa inceteze focul si sa "respecte legile umanitare internationale, in special cele privind protectia civililor".

Insa, Netanyahu a dat asigurari ca Hamas este singurul vinovat pentru toate victimele civile din Gaza, pentru ca plaseaza rachete si posturi de comanda "in case, spitale, in apropiere de crese si moschei".

"Deci, bineinteles, ei sunt responsabili de toate decesele civililor survenite accidental", a afirmat el. "Ne pare rau pentru toate aceste morti accidentale ale civililor, dar Hamas este cel care poarta intreaga responsabilitate", a insistat premierul israelian.

Israelul a promis duminica sa-si intensifice bombardamentele in Fasia Gaza si a cerut locuitorilor din nordul enclavei sa evacueze zona, in a sasea zi a unei ofensive ce vizeaza neutralizarea Hamas si a tirurilor sale cu rachete.

Duminica, raidurile israeliene s-au soldat cu trei morti, intre care un adolescent de 14 ani si o femeie de 44 de ani, bilantul ridicandu-se astfel la 166 de morti si peste 1.000 de raniti incepand de marti.