Principalii responsabili din republicile autoproclamate Donetsk si Lugansk au fost adaugati, sambata, de Uniunea Europeana pe lista personalitatilor ucrainene pro-ruse sanctionate pentru implicarea lor in conflictul ucrainean, informeaza AFP.

Alexander Borodai, "premierul Republicii Populare Donetsk (RPD)", regiune separatista pro-rusa din estul Ucrainei, este principala personalitate dintre cele 11 nume adaugate pe lista si facute publice in Jurnalul Oficial al UE, sambata.

Pe langa Borodai, mai sunt vizati "ministrul Securitatii" din RPD, Alexander Khodakovsky, "vicepremierul" Alexander Aleksandrovich si "ministrul Informatiei" Alexander Khriakov, acesta din urma fiind prezentat drept "responsabilul de activitati de propaganda pro-separatista" la Donetsk.

UE a decis totodata sactionarea "presedintelui Consiliului suprem al Republicii Populare Lugansk", Aleksey Kariakin, si a "ministrilor" de Interne si al Apararii din aceasta regiune din estul Ucrainei.

Lista il include de asemenea pe Nikolai Kozitsin, prezentat drept "comandantul fortelor cazace" acuzate ca lupta "impotriva fortelor guvernamentale ucrainene", potrivit UE.

Decizia de a adauga aceste nume pe lista a fost oficializata vineri, la Bruxelles, de catre ambasadorii celor 28 de state membre UE. Ele se adauga celor 61 de responsabili rusi sau ucraineni pro-rusi deja sanctionati prin inghetarea averilor si interzicerea vizelor, "pentru ca au comis acte ce compromit integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei".