Ofensiva israeliana in Fasia Gaza s-a soldat cu moartea a peste 100 de palestinieni in patru zile, iar tirurile de rachete lansate inspre Israel au continuat vineri, in pofida unei oferte de mediere venite din partea Washingtonului. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca Israelul va rezista oricarei ingerinte internationale pentru o incetare a focului, relateaza AFP.

"Nicio presiune internationala nu ne va impiedica sa-i lovim pe teroristii care ne ataca", a afirmat premierul israelian in cursul unei conferinte de presa sustinute intr-o sala securizata a Ministerului Apararii de la Tel Aviv.

Intr-o convorbire telefonica avuta joi seara cu Netanyahu, presedintele american Barack Obama a propus insa medierea sa pentru a incerca restabilirea calmului, exprimandu-si "temerea privind o escaladare" a conflictului.

"Statele Unite raman pregatite sa faciliteze o incetare a ostilitatilor, inclusiv revenirea la acordul de incetare a focului din noiembrie 2012", a adaugat Casa Alba.

Cu toate acestea, Washingtonul considera in continuare miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza din 2007, drept o "organizatie terorista".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a facut apel la o incetare a focului, joi, in cursul unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate.

Insa atat Benjamin Netanyahu, cat si liderul Hamas din Gaza, Ismail Haniyeh, nu par deocamdata dispusi la un armistitiu.

In Fasia Gaza, raidurile israeliene au ucis vineri cel putin 13 palestinieni, inclusiv un copil de trei ani si o femeie, potrivit serviciilor de urgenta locale, ridicand bilantul la 105 morti si peste 600 de raniti, intre care numerosi civili, de la inceputul operatiunii "Protective Edge" in urma cu patru zile.

Potrivit armatei israeliene, Hamas si Jihadul islamic, un grup radical aliat, au lansat vineri peste 110 rachete si obuze, 25 dintre acestea fiind interceptate de sistemul de aparare antiracheta Iron Dome.

In total, peste 600 de proiectile au fost trase din Gaza de la inceputul ostilitatilor, dintre care 130 au fost distruse in zbor. Aceste tiruri nu s-au soldat cu niciun mort, insa cu peste zece raniti.

Acest nou conflict este cel mai sangeros de la operatiunea militara israeliana "Pillar of Defense" din noiembrie 2012, care viza deja stoparea tirurilor lansate din enclava palestiniana. Confruntarile de la finele lui 2012 s-au soldat cu moartea a 177 de palestinieni si a 6 israelieni.