Trei dintre cei mai bogati oameni din lume, Bill Gates, Warren Buffett si Sheldon Adelson, au criticat dur vineri Congresul american pentru impasul in care se afla reforma privind legea imigratiei, scrie AFP.

"Oricare ar putea fi dispozitiile exacte ale unei legi, este timpul ca reprezentantii Camerei (cu majoritate republicana) sa redacteze o lege care sa reflecte in acelasi timp umanitatea tarii noastre si interesele sale", scriu cei trei, intr-un editorial publicat de New York Times.

"Diferentele cu Senatul (majoritar democrat) trebuie negociate de membrii unei comisii comune, decisi sa ajunga la un acord", adauga ei.

Bill Gates este co-fondatorul Microsoft si cel mai bogat om din lume, potrivit revistei Forbes (76 miliarde dolari). Warren Buffett, presedintele Berkshire Hathaway Inc., este pe locul patru (58,2 miliarde) iar Sheldon Adelson, un promotor imobiliar proprietar de cazinouri pe locul opt (38 miliarde). Adelson, 80 de ani, finanteaza republicanii, Buffett, 83 de ani, democratii, iar Gates, 58 de ani, candidatii celor doua partide.

"Avem opinii politice diferite si avem preferinte diferite asupra detaliilor unei legi care sa reformeze imigratia", recunosc ei. "Dar putem redacta fara indoiala un proiect de lege acceptabil pentru fiecare dintre noi. Este timpul ca acest gen de rationament sa ajunga la Washington", subliniaza cei trei miliardari.

"Este timpul ca 535 de cetateni americani sa isi aminteasca ce datoreaza celor 318 milioane care ii platesc", continua acestia, referindu-se la cei 435 de membri ai Camerei si cei 100 ai Senatului.

In conditiile in care SUA numara circa 11 milioane de imigranti clandestini, o reforma a imigratiei, unul dintre proiectele majore ale presedintelui Barack Obama, a fost adoptata in iunie 2013 de catre Senat, dar s-a blocat in Camera, care refuza sa trateze subiectul inainte de alegerile din noiembrie.

In aceasta saptamana, Obama a cerut Congresului credite de urgenta pentru a raspunde afluxului de copii clandestini care ajung din America centrala neinsotiti de parinti. Aproape 57.000 au fost interpelati la granita cu Mexicul din octombrie. Dar nimic nu garanteaza ca cererea sa va fi adoptata.