Slovenii se pregatesc sa incredinteze puterea unui profesor de drept fara experienta politica si fara un program clar, la alegerile legislative anticipate de duminica, cu speranta ca mica tara a zonei euro sa scape de instabilitatea politica ce a devenit cronica, scrie AFP.

Juristul Miro Cerar, care va implini 51 de ani in august, este noua stea a politicii in acest stat desprins din fosta Iugoslavie, si care a trecut milimetric, la finele lui 2013, pe langa faliment.

Chiar daca partidul sau, "Partidul lui Miro Cerar" (SMC), creat in urma cu cateva saptamani cu cativa profesori universitari si oameni de afaceri, a pierdut un pic teren la finalul campaniei, el este creditat in continuare cu 31% - 34,5% in toate sondajele aparute joi si vineri.

Cei 1,7 milioane de alegatori sloveni sunt chemati la urne pentru a doua oara in mai putin de trei ani, dupa demisia, in mai, a premierului Alenka Bratusek, care a pierdut sprijinul partidului sau de centru stanga Slovenia Pozitiva.

La putere de un an, dupa caderea guvernului conservatorului Janez Jansa, acuzat de coruptie, ea a aplicat, ca si predecesorul sau, o impopulara cura de austeritate ceruta de Uniunea Europeana, reusind astfel sa evite un plan de salvare european.

Miro Cerar, specialist in drept constitutional, considerat apropiat de centru stanga, desi nu revendica nicio culoare politica, are o reputatie de om cinstit, in contrast cu multi dintre liderii politicii slovene.

Janez Jansa, seful Partidului Democratic Sloven (SDS) si declarat vinovat ca a primit mita pentru semnarea unui contract de armament in perioada cand era premier in 2006, a fost inchis in urma cu trei saptamani. Conservatorul duce o campanie activa din spatele gratiilor, prin intermediul postarii unor mesaje agresive pe Twitter impotriva adversarilor sai.

Joi seara, cateva mii de oameni au manifestat la Ljubljana pentru a cere elibrarea sa, beneficiind inclusiv de sprijinul Bisericii catolice.

"Toamna infernala"

Expertii sunt foarte sceptici in ceea ce priveste rezultatul alegerilor si majoritatea se asteapta la noi alegeri in maxim un an.

"Chhestiunea nu este de a sti cine castiga, ci cine are un plan pentru toamna infernala" care asteapta Slovenia, scria vineri cotidianul sloven Delo, intr-un editorial.

"Niciunul dintre principalii candidati nu indrazneste sa spuna ca Slovenia se confrunta cu consecintele respingerii taxei funciare", care se traduce printr-o lipsa de venituri de circa 400 milioane euro, si ca "bugetul este construit pe estimari nerealiste", adauga cotidianul.

Fost elev model al zonei euro, Slovenia a intrat in criza 2009 si isi revine cu greutate. Desi a iesit din recesiune in primul trimestru, "perspectivele de crestere raman slabe", a subliniat recent Standard and Poor's. Dupa salvarea bancilor, datoria a explodat la peste 70% din PIB iar somajul afecteaza peste 13% din populatia activa.

Potrivit sondajelor, alte patru partide trec de pragul de 4% necesar pentru a intra in parlamentul cu 90 de fotolii: Partidul pensionarilor Desus (circa 10%), Partidul social-democrat (SD, fost comunist, cu circa 7%), partidul crestin popular Nova Slovenja (NSi) cu circa 5,4% si alianta pentru Alenka Bratusek, cu circa 5%.

Daca sondajele se concretizeaza, o alianta a partidului lui Miro Cerar cu Desus si SD este cea mai probabila, potrivit expertilor.