Guvernul german a anuntat joi expulzarea sefului serviciilor secrete americane din Germania, in cadrul scandalului de spionaj al unor oficiali germani in favoarea Washingtonului, o masura rara intre aliati apropiati din NATO, scrie AFP.

"S-a cerut reprezentantului serviciilor secrete americane din ambasada Statelor Unite ale Americii sa paraseasca Germania", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert, intr-un comunicat.

Expulzarea vine ca "reactia la lipsa de cooperare (constatata) de mult timp in eforturile de a limpezi" activitatea agentilor americani de informatii din Germania, a explicat un deputat german, Clemens Binninger, presedintele comisiei de control parlamentar al activitatilor de informatii, care s-a reunit joi la Berlin.

Pentru a doua oara in cinci zile, justitia germana a deschis miercuri o ancheta legata de un prezumtiv spion care ar lucra pentru Washington. Dosarul a tensionat si mai mult relatiile dintre SUA si Germania, deja afectate de dezvaluirile legate de interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de catre american.

Dupa primele revelatii, saptamana trecuta, legata de un agent al informatiilor germane (BND) suspectat ca ar lucra si pentru CIA, parchetul general a anuntat miercuri ca ancheteaza un nou caz. Presa germana a evocat cazul unui ofiter al Bundeswehr.

"Cred ca in aceste momente, care pot fi foarte confuze, este decisiv sa putem avea incredere intre aliati", a declarat cancelarul Angela Merkel, inainte de anuntarea expulzarii. "Mai multa incredere poate implica mai multa securitate", a adaugat cancelarul.

Casa Alba a refuzat sa comenteze aceasta expulzare, o atitudine obisnuita a Washingtonului in afaceri de acest tip.

"Am vazut aceste informatii si nu avem niciun comentariu de facut asupra unei pretinse afaceri de spionaj", a declarat Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului de securitate nationala.

"Totusi, relatia noastra in materie de securitate si informatii cu Germania este foarte importanta si ea ne permite sa asiguram securitatea germanilor si a americanilor", a adaugat ea.

"Este esential ca aceasta cooperare sa continue in toate domeniile si vom continua sa ramane in contact cu guvernul german prin intermediul canalelor potrivite".