Publicatia britanica The Guardian a facut publice miercuri numele mai multor vedete, printre care actorul Mel Gibson si tenorul Placido Doming, sportivi, oameni de afaceri, un judecator si aristocrati care au recurs la tranzactii offshore, prin filiala din Insula Jersey a firmei britanice Kleinwort Benson.

O organizatie nonprofit americana, International Consortium of Investigative Journalists, a obtinut date financiare privind peste 20.000 de persoane care au efectuat discret tranzactii prin intermediul filialei din Insula Jersey a unei cunoscute firme britanice, Kleinwort Benson, specializata in "managementul averii".

Printre acestia se numara donatori ai Guvernului britanic, care a fost vocal impotriva paradisurilor fiscale, dar si persoane importante de pe scena britanica.

ICIJ a permis publicatiei The Guardian sa analizeze datele, iar in interesul transparentei s-a decis publicarea, in urma unei selectii atente, a unor nume cu scopul de a "promova dezbaterea publica pe practicii off-shore sia evitarii taxelor".

Marti a fost facut public faptul ca Partidul Conservator a primit 816.000 lire prin donatii off-shore de la cumnatul ministrului pentru Servicii Financiare Andrea Leadsom, barbatul fiind rezident al uneia dintre in Insulele Canalului - grup de insule situate in Canalul Manecii, intre Anglia si Franta, grupate in doua provincii, Guernsey si Jersey, amandoua dependente ale coroanei britanice, dar nu parti ale Regatului Unit si nici ale Uniunii Europene.

Ministrul Leadsom s-a aparat afirmand ca nu a fost cosntienta de marimea donatiei facute printr-o companie detinuta de cumnatul sau si condusa de sotul sau pana cand informatiile nu au aparut in presa.

Printre persoanele care au recurs la tranzactii offshore se numara atat cetateni britanici cat si americani sau italieni:

  • vocalistul formatiei rock britanice Dire Straits, Mark Knopfler;
  • cunoscutul designer britanic Oswald Boateng;
  • managerul spotiv Bryan Robson, fost capitan al echipei Manchester United;
  • pilotul italian de curse Valentino Rossi; 
  • tenorul Placido Domingo;
  • fostul judecator de Inalta Curte Sir Edward Evans-Lombe;
  • actorul Mel Gibson;
  • fostul pilot de Formula 1 Eddie Jordan;

The Guardian precieaza ca "dosarele Jersey dezvaluie felul in care familiile britanice instarite isi mentin si maresc averile. aceste manevre off-shore sunt legale. Multe dintre tehnici au fost restrictionate in ultimii ani, pe masura ce autoritatile fiscale incearca sa tina pasul".

Datele au iesit la iveala dupa ce in urma cu un an cabinetul britanic a lansat o procedura pentru a obliga detinatorii de conturi in Jersey sa le faca publice. Autoritatile sustin ca marea provocare cu care se confrunta este evaziune fiscala ascunsa, o infractiune potrivit legislatiei in vigoare. Cancelarul George Osborne declara in luna aprilie: "Daca eviti sa platesti taxele prin manevre off-shore, nu exista o ascunzatoare pentru tine si te vom gasi".

"Descoperirile contrazic insa aceasta imagine a ilegalitatii", scria the Guardian marti. "Multe chichite din Jersey folosite de britanicii instariti pentru averile lor par sa fie, din cercetarea noastra, perfect legale. Atat conservatorii cat si laburistii, intr-un procent mai mic, au beneficiat de donatii politice de la asemnea indivizi".