Jihadistii membri ai recent infiintatului "Stat Islamic" au distrus mai multe altare religioase shia si sunni, vechi de sute de ani, din orasul irakian nord-vestic Mosul (provincia Ninive). Printre mormintele distruse se numara si cel al profetului Iona. Saptamana aceasta a fost postata online o inregistrare in care se poate vedea cum un barbat, imbracat in haine negre si cu cagula, foloseste un baros pentru a distruge monumentul religios.

Mormantul profetului Iona, distrus cu barosul de jihadisti membri ai SI Foto: Captura Youtube.com

The Daily Mail relateaza, citand autoritatile irakiene, ca unul dintre mormintele distruse ii apartine profetului Iona (Yunus in araba), important atat in traditia crestina cat si in cea islamica. Iona, profetul inghitit de catre un peste urias, este personajul principal al Cartii lui Iona si este considerat un profet minor.

Potrivit sursei citate, din imagini reiese ca aufost distruse in jur de 12 altare religioase shia si sunni din Mosul, al doilea oras ca marime din Iraq, si din orasul Tal Afar, aflat in acest moment sub controlul jihadistilor.

Vorbind despre cel mai recent atac, un reprezentant al autoritatilor regionale din Ninive, Zuhair Al-Chalabi, a declarat pentru IraqiNews.com ca insurgentii "controleaza moscheea profetului Iona din Mosul de cand au invadat orasul".

Altarul profetului Seth ar fi fost si el distrus de rebeli.