Taifunul Neoguri a atins, joi dimineata, una dintre principale insule ale arhipelagului japonez. Dupa mai multe zile de ploi torentiale, ciclonul tropical are o viteza de inaintare mai mica spre centrul si estul arhipelagului, unde autoritatile se tem ca va provoca inundatii si alunecari de teren.

Taifunul a ajuns miercuri noaptea la Kyushu, la 1.000 de kilometri sud-vest de Tokyo, a anuntat un purtator de cuvant al agentiei meteorologice nipone, citat de AFP. Joi dimineata, vantul batea in zona cu 130 de kilometri pe ora.

Tokyo ar urma sa fie afectat vineri. Meteorologii au lansat avertismente privind vanturi de pana la 250 de kilometri pe ora, ploi abundente, valuri uriase si ridicarea nivelului marii.

De la inceputul saptamanii, cand a trecut peste zona Okinawa, din sudul extrem al arhipelagului, taifunul a ucis patru persoane si 40 au fost ranite. Sute de case au fost distruse, iar sute de mii de oameni evacuati din zonele de coasta.

Uzinele unor mari companii precum Honda sau Mitsubishi au fost inchise, zborurile si cursele maritime anulate, iar circulatia trenurilor de mare viteza Shinkansen a fost partial suspendata. Neoguri a slabit deja in intensitate si ar urma sa fie retrogradat la rangul de furtuna tropicala.