Un avion a lansat marti un atac aerian asupra unei mine dezafectate din suburbiilor vestice ale orasului ucrainean Donetsk, nu departe de baza de cantonament a luptatorilor separatisti prorusi, au declarat martori pentru AFP.

Jurnalistii AFP au numarat sase zone de impact imprastiate pe terenul minei.

"Spre orele 14:30 - 15:00 (11:30 - 12:00 GMT), avionul a lansat loviturile. Din fericire, nu s-au inregistrat victime. Ar fi putut sa afecteze multi oameni nevinovati", a declarat un separatist aflat la fata locului, cu fata acoperita cu o cagula.

Barbatul a spus ca luptatorii separatisti veniti din Slaveansk, bastionul separatist parasit sambata de rebeliin fata avansului fortelor guvernamentale, si-au stabilit baze in aceasta zona, fara a indice exact locurile alese.

"Sunt civili ascunsi intr-un adapost subteran", a adaugat insurgentul pro-rus referindu-se la lovitura aeriana, dand asigurari ca toti au fost "evacuati".

Kievul anunta ca a inceput sa blocheze drumurile care duc la Donetsk si Lugansk, presedintele Poroshenko a facut o vizita surpriza la Slaviansk, recent eliberat de sub controlul rebelilor pro-rusi

Fortele ucrainene strangeau marti reteaua in jurul bastioanelor insurgentilor din Donetsk si Lugansk, cu obiectivul declarat de a obtine predarea lor, in timp ce Kievul a primit din nou sustinerea verbala a Washingtonului, in contrast cu pozitia mai nuantata a europenilor, scrie AFP.

Presedintele Petro Poroshenko a efectuat o vizita surpriza la Slaviansk, fostul bastion al insurgentilor, unde a promis o eliberare rapida a marilor orase din est controlate de rebeli.

In tinuta de camuflaj, Poroshenko a aparut pentru scurt timp in piata centrala a orasului, unde a fost salutat de cateva sute de locuitori care doreau ajutoare umanitare.

Intrebat cand va intra in acelasi fel in Donetsk si Lugansk, el a raspuns: "foarte curand, cred".

"Toate drumurile care duc spre Donetsk si Lugansk sunt blocate si au fost create puncte de control de catre fortele operatiunii antiteroriste", a anuntat purtatorul de cuvant al Consiliului de securitate nationala si aparare Andrii Lysenko.

Acesta a precizat ca presedintele Petro Poroshenko a aprobat un plan de eliberare a acestor orase, dar a refuzat sa ofere detalii, "pentru a rezerva o surpriza neplacuta taroristilor".

Guvernul ucrainean a avertizat ca nu va negocia cu rebelii atat timp cat acestia nu depun armele, dupa cum a declarat ministrul Apararii Valerii Gheletei, citat pe site-ul ministerului.

Conditiile puse de Kiev, care cere ca rebelii sa depuna armele inainte de orice negociere de incetare a focului, constituie un refuz implicit al propunerilor europene de compromis.

In vizita in Mongolia, seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier a cerut luni Kievului sa dialogheze cu separatistii pentru a incerca sa obtina o incetare a focului, in timp ce un purtator de cuvant al guvernului de la Berlin sublinia ca "o incetare a focului bilaterala si fara conditii care sa intervina foarte rapid este esentiala".

Dar Kievul considera ca o incetare a focului neconditionata, atat timp cat insurgentii controleaza o parte a granitei cu Rusia, nu ar face decat sa intareasca pozitiile acestora.

Presedintii american Barack Obama si francez Francois Hollande, care au discutat telefonic luni, au adoptat un limbaj usor diferit, cerand omologului rus Vladimir Putin sa "faca presiuni asupra separatistilor" pro-rusi "pentru a accepta dialogul cu autoritatile franceze", potrivit presedintiei franceze.

Pregatiri de gherila

La randul sau, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Jennifer Psaki, intrebata despre imaginile victimelor civile din estul Ucrainei atribuite bombardamentelor aeriene efectuate de fortele Kievului, a reafirmat sprijinul Washingtonului fata de guvernul ucrainean.

"Guvernul Ucrainei isi apara tara si consider ca are dreptul sa o faca", a spus purtatorul de cuvant. "Locuitorii din Ucraina au dreptul sa traiasca in pace si in securitate, fara ca separatistii sprijiniti de Rusia sa le atace casele. Este cauza prima a acestei situatii si nu trebuie sa uitam", a adaugat ea.

La Donetsk, a fost anuntata rapirea unui preot catolic ce se opune separatistilor de catre un grup armat denumit "Armata ortodoxa rusa", dar situatia parea calma marti. In schimb, se auzeau tiruri de arme la Lugansk, celalalt mare oras din est controlat de rebeli. Un taxi a fost lovit de un obuz, doua persoane pierzandu-si viata si alte patru fiind ranite, dupa cum au anuntat autoritatile locale. Originea tirului nu a fost anuntata. Potrivit lui Lyssenko, aeroportul, controlat de fortele loialiste, a fost tinta unor tiruri de tanc.

Liderul "Republicii populare Lugansk", Valerii Bolotov, a afirmat ca fortele sale au reusit sa le respinga pe cele ale Kievului si controleaza in continuare orasul Izvarine si tronsonul vecin al frontierei cu Rusia.

Vamesii ucraieni au raportat marti ca au primit "semnale de pregatiri ale separatistilor pentru a duce o gherila de-a lungul granitei".

La Kiev, ministrul Justitiei Pavlo Petrenko a demarat o procedura judiciara pentru a interzice partidul comunist ucrainean din cauza sprijinului nedisimulat pe care il acorda separatistilor din est.