"Alerta speciala" a fost mentinuta marti dimineata in sudul Japoniei pentru insulele Miyako si Okinawa, amenintate de puternicul taifun Neoguri, care se apropie cu viteza redusa, potrivit autoritatilor locale. Agentia meteorologica nipona a lansat un avertisment major de rafale puternice de vant, ploi torentiale si valuri gigantice, care afecteaza deja partile sudice ale zonelor vizate.

"Este vorba despre o situatie exceptionala, cu un potential enorm de pericol, si dorim ca populatia sa fie in locuri sigure, urmand sfaturile autoritatilor locale, inainte ca furtuna sa soseasca", a avertizat un oficial al Agentiei meteorologice, potrivit Mediafax.

Dupa Miyako, unde o recomandare de evacuare a fost anuntata incepand de luni seara pentru aproximativ 55.000 de locuitori, insula principala Okinawa a intrat de asemenea intr-o zona vasta de rafale puternice de vant, care vor dura pe parcursul intregii zile cu intensitati de pana la 215 kilometri pe ora, sau chiar mai mult, in cursul dupa-amiezii.

De asemenea, recomandari de evacuare au fost adresate marti dimineata pentru 42.000 locuitori din Nanjo si pentru 96.000 de persoane din Ginowan, doua aglomeratii din sudul insulei Okinawa.

In total, aproximativ 193.000 de persoane sunt vizatede aceste recomandari, insa putine dintre ele le urmasera pana marti dimineata, potrivit autoritatilor regionale.

La ora locala 8:00 (2:00, ora Romaniei), centrul Neoguri, al optulea taifun al sezonului, se afla la aproximativ 90 de kilometri est de insula Miyako. "Tinand cont de directia sa, (taifunul) este acum mai aproape de insula", a precizat postul de televiziune NHK.

La Miyako si Okinawa, aproximativ 6.800 de locuinte erau private de curent electric marti dimineata, potrivit autoritatilor si NHK.

Neoguri va continua sa avanseze lent (aproximativ 20-25 de kilometri pe ora) catre nord, apoi catre est, aducand rafale de vant de pana la 270 de kilometri pe ora.

Valurile ar putea atinge 14 metri, potrivit Agentiei meteorologice. Toate zborurile prevazute pentru marti cu plecare si cu destinatia Okinawa au fost anulate, la fel ca si cursele navale dintre insule.

Scolile si intreprinderile vor ramane inchise cel putin o zi. "Am cerut autoritatilor locale sa nu ezite sa lanseze ordine de evacuare si sa nu se teama de un exces de prudenta", a declarat, luni, Keiji Furuya, ministrul insarcinat cu gestionarea catastrofelor.

De altfel, o zona larga din sud-vestul arhipelagului (Kyushu, in special) este afectata de ploi foarte puternice ce risca sa se amplifice, generand temeri in privinta producerii unor alunecari de teren.

Potrivit ultimelor previziuni ale Agentiei meteorologice, Neoguri va traversa aproape toata partea de sud a Japoniei pe parcursul saptamanii.

Agentia apreciaza ca taifunului va scadea in intensitate, insa, cu toate acestea, Japonia trebuie sa se astepte la intemperii puternice in orele si zilele care vor veni.