Papa Francisc a condamnat cu fermitate complicitatea sau indiferenta unei parti a ierarhiei Bisericii fata de actele de pedofilie in randul clericului, care trebuie de acum "sa dea socoteala", scrie AFP.

Durerea victimelor si sinuciderile "apasa pe constiinta Bisericii", a spus papa argentinian, in cadrul unei slujbe rostite in resedinta sa din Vatican, in timp ce a primit trei femei si trei barbati (doi germani, doi britanici si doi irlandezi).

Francisc a discutat peste o jumatate de ora cu fiecare dintre aceste victime, intr-un gest care arata toleranta zero in fata scandalului care a afectat zeci de mii de copii si adolescenti, in principal in anii 60 si 70.

Intr-o aluzie clara la episcopii care au acoperit preotii vinovati, el a "cerut iertare" pentru "omisiunile conducatorilor care nu au raspuns de maniera adecvata la rapoartele privind abuzurile sexuale".

"Nu exista loc in Biserica pentru cei care emit abuzuri si ma angajez sa nu tolerez nici cel mai mic rau cauzat unui minor de catre un individ, fie ca e preot sau nu", a continuat acesta. Iar episcopii vor trebui sa "dea socoteala" in cazul unor viitoare scandaluri, a avertizat papa.

Francisc a denuntat, in termeni inediti pentru Vatican, "complicitatea inexplicabila" cu crime care au drept consecinte "dureri emotionale profunde", "dependente", "dificultati rationale" si sinucideri.

Acesta nu a anuntat insa reforme pentru a face mai eficienta lupta impotriva pedofiliei, spre nemultumirea asociatiilor angajate in aceasta batalie. Papa a rugat insa victimele sa il ajute sa stabileasca politici mai potrivite pentru protectia minorilor.

"Victimele au apreciat ca au fost ascultate cu multa atentie", a declarata parintele Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al lui Francisc.

Confruntat cu criticile asociatiilor, care acuza un "nou exercitiu de relatii publice", parintele Lombardi a respins luni acest argument, in fata presei: "acest grup, a criticat el, a demonstrat mereu ca nu este pregatit sa inteleaga intentiile acestui papa si ale celui precedent" Benedict al XVI-lea.