Rebelii pro-rusi se pregatesc luni sa-si apere principalul bastion din Donetsk, in conditiile in care fortele Kievului avanseaza in directia lor, dupa ce au preluat sambata si duminica controlul asupra mai multor orase, printre care si Slaviansk, abandonat fara lupta de insurgenti, scrie AFP.

Mai multi lideri separatisti si-au afisat hotararea de a lupta dupa aceasta "retragere tactica", afirmand chiar, asa cum a spus unul dintre ei, Denis Pushilin, ca apararea Donetskului, capitala bazinului minier Donbass, va marca un moment de cotitura in conflictul cu puterea centrala de la Kiev.

Luni dimineata, orasul era calm si nu se observau pregatiri militare sau o prezenta sporita de barbati inarmati pe strazile din centru, unde putini oameni circulau pe strazi. Transporturile in comun functionau normal, dar numeroase magazine si restaurante erau inchise, bancomatele nu functionau si o serie de cartiere nu mai aveau apa calda.

Lupte erau semnalate de rebeli la Saur-Moghila, o colina strategica in apropiere de Donetsk, unde insurgentii respinsesera un avans al batalionului de voluntari "Azov". Incidentul nu a fost confirmat de autoritatile ucrainene.

Potentialul militar al rebelilor - care numarau in total cateva mii de combatanti in regiunile Donetsk si Lugansk si erau sustinuti, potrivit Kievului, de voluntari recrutati din Rusia - este dificil de masurat. Coloane de vehicule care transportau sute de oameni au fost vazute intrand in Donetsk in timpul week-end-ului, precum si blindate si camioane cu tunuri anti-aeriene.

Blocada sau gherila urbana?

Armata ucraineana, Garda Nationala si formatiunile de voluntari se confrunta cu o sarcina dificila. Donetskul este un oras cu un milion de locuitori si presedintele Petro Poroshenko s-a angajat sa nu le puna viata in pericol. Intrarea in oras cu tancuri si blindate i-ar expune pe acestia la tiruri cu arme anti-tanc, detinute masiv de rebeli, asa cum a aratat arsenalul militar confiscat la Slaviansk. Iar o eventuala gherila urbana, evocata de insurgenti, ar face sa curga mult sange.

Ar putea opta noul sef al armatei, ministrul Apararii Valerii Gheletei, si seful sau de stat major Viktor Mujenko pentru un asediu? Ar putea fi dificil pe plan militar, dar si umanitar si politic, deoarece ar prespune si izolarea populatiei.

Potrivit fostului ministru interimar al Apararii Myhailo Koval, in prezent numarul doi in Consiliul de securitate natioanal si aparare, strategia, conceputa de Petro Poroshenko, consta in stabilirea unei

"blocade" atat asupra Donetskului si a celuilalt mare oras rebel, Lugansk. Aceasta "blocada completa" va forta rebelii sa repuna armele, a apreciat acesta.

Potrivit unei informari publicate luni de liderul separatist Denis Pushilin, fortele loiale Kievului - taxate drept ucro-fascisti sau nazisti - strang latul. Prezente inca de la inceput la portile Donetskului in vest, unde pastreaza in continuare controlul asupra aeroportului, si unde au loc in mod regulat lupte sporadice - ele se apropie din nord de trei zile, dupa preluarea controlului asupra localitatilor Slaviansk, Kramatorsk, Kostyantynivka si Artemivsk, la circa 60 de km de Donetsk.

Marea necunoscuta ramane sprijinul pe care locuitorii Donetskului sunt pregatiti sa il acorde insurgentilor.

Duminica, cateva mii de partizani ai "Republicii Populare Donetsk" - un numar care pare modest in raport cu cei un milion de locutori - s-au adunat in centrul orasului pentru a-si proclama intentia de a apara orasul si de a ii sprijini pe "strelkovtsy", partizanii sefului militar al separatistilor, Igor Strelkov, care, potrivit Kievului, este un ofiter rus al informatiilor militare GRU.

Eforturile diplomatice de a pune capat acestui conflict soldat deja cu aproape 500 de morti in trei luni par sa bata pasul pe loc.

Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa a anuntat ca o reuniune a reprezentantilor Ucrainei, Rusiei si OSCE a avut loc duminica la Kiev, dar nu a facut nicio referire la eventuala prezenta a rebelilor iar participantii s-au limitat sa "sublinieze urgenta de a face progrese concrete spre o rezolvare pasnica" a crizei ucrainene.