Eduard Shevardnadze, fost ministru de externe al URSS pe vreme lui Mihail Gorbaciov si presedintele al Georgiei timp de 11 ani, a murit luni la Tbilisi, in varsta de 86 de ani, informeaza BBC. Shevardnadze a devenit cunoscut dupa 1985, in functia de ministru de externe in perioada de deschidere initiata de Gorbaciov, insa in 2003 a fost inlaturat de la conducerea Georgiei de Revolutia Rozelor condusa de Mihail Saakashvili.

HotNews.roFoto: Hotnews

S-a nascut in 1928 in localitatea Lanchkhuti si in 1946 a intrat in Partidul Comunist, ajungand secretar general al partidului pentru Republica Gruzina in 1972. Din 1985 in 1990 a fost ministru de externe al URSS in vremea perioadei de deschidere initiata de Mihail Gorbaciov. Acesta spunea ca ideea politicii de reforma "perestroika" s-a nascut dupa o discutie purtata pe malul Marii negre cu Shevardnadze.

Intre 1992 si 2003 a fost presedinte al Georgiei unde a reusit sa impiedice un razboi civil si sa aduca o oarecare stabilitate, insa a starnit nemultumirea populatiei fiindca a pierdut lupta cu coruptia.

In perioada presedintiei sale Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor Abhazia, Osetia de Sud si Adjaria.

In 2003 a fost rasturnat de la putere de Revolutia Rozelor, condusa de Mihail Saakashvili. Ultimii ani si i-a petrecut la Tbilisi, fiind grav bolnav.