Conservatorii britanici au intocmit un plan de reducere a imigratiei din tarile europene sarace, intre care Romania si Bulgaria, ca parte a renegocierii relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana, relateaza Daily Mail, in editia electronica de luni, scrie Mediafax.

Conform proiectului care ar fi primit sprijin in Cabinet, vor fi impuse limite persoanelor provenind din tari in care salariile si beneficiile sociale sunt mai mici decat in Marea Britanie.

Astfel, acestea includ state membre UE, precum Romania si Bulgaria, precum si state care vor adera in viitor. Cetatenii acestor tari vor putea sa mearga in continuare in Marea Britanie, dar numarul lor va fi limitat. Conform propunerii, vor fi "doua cercuri" in Europa, cu Marea Britanie si altele delimitandu-se de tarile din zona euro, angajate intr-o integrare mai aprofundata. Tarile din "celalalt cerc" se vor concentra pe comert, reglementarea afacerilor, legile privind drepturile omului si dreptul la beneficii sociale.

Premierul britanic David Cameron a promis sa renegocieze apartenenta Marii Britanii la UE inaintea unui referendum privind mentinerea tarii sale in blocul comunitar, ce va fi organizat in 2017. Cameron se confrunta cu presiuni din partea parlamentarilor sai, ca sa explice ce masuri spera sa obtina printr-o renegociere.

Unii membri ai partidului conservator vor ca premierul sa adopte o atitudine mai dura impotriva imigratiei pentru a neutraliza amenintarea UKIP la urmatoarele alegeri generale de anul viitor.