Guvernul german vrea o explicatie rapida si clara din partea Washingtonului pentru aparentul contact al serviciilor de informatii americane cu un barbat de nationalitate germana arestat saptamana trecuta sub suspiciunea ca ar fi agent dublu, a declarat ministrul de Interne de la Berlin intr-un interviu, transmite Reuters.

"Ma astept ca toata lumea sa coopereze cu promptitudine pentru a clarifica aceste acuzatii, cu comentarii rapide si clare si din partea SUA", a declarat Thomas de Maiziere pentru Bild, potrivit unor fragmente publicate in avans a editiei de luni.

Casa Alba si Departamentul de Stat au refuzat pana acum sa comenteze arestarea unui barbat in varsta de 31 de ani, angajat al serviciilor de informatii germane - BND, care a recunoscut ca a dat documente unui contact american, dupa cum au declarat surse politice din din randul serviciilor de informatii.

Printre documentele transmise partii americane s-ar numara informatii cu privire la o comisie parlamentara care analiza acuzatiile aduse de fostul consultant al Agentiei Americane de Securitate (NSA), Edward Snowden, potrivit carora Washingtonul a efectuat operatiuni majore de supraveghere in Germania, inclusiv interceptarea telefonului cancelarului Angela Merkel.

Cazul risca sa tensioneze si mai mult legaturile cu Washingtonul, testate puternic de dezvaluirile privind operatiunile de supraveghere in masa desfasurate in Germania de catre NSA.

Supravegherea este o chestiune sensibila intr-o tara in care amintirea politiei secrete naziste Gestapo si a celei comuniste Stasi din Germania de Est face ca dreptul la viata privata sa fie foarte pretos.

Seful statului Joachim Gauck, un fost pastor protestant si militant pentru drepturile omului in fosta Republica Democrata Germana, a declarat pentru Germabn TV ca afacerea NSA este "un episod suparator".

"Daca intr-adevar este adevarat ca un serviciu a folosit un angajat al serviciului nostru in acest fel, trebuie sa spunem: 'Este de ajuns'", a declarat presedintele intr-un interviu care urmeaza sa fie difuzat duminica seara.

De Maiziere, unul dintre ministrii cabinetului apropiati de Merkel, a numit scandalul drept un "caz foarte grav", care trebuie sa fie investigat complet pentru a "evalua amploarea presupusului spionaj si mai ales pentru a raspunde la intrebarea 'cine a fost implicat'".

Ministerul german de Externe a anuntat vineri ca l-a "invitat" pe ambasadorul Statelor Unite John B. Emerson la o "discutie", seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier declarand sambata ca este in interesul Washingtonului sa ajute cu "cea mai rapida clarificare posibil a faptelor".

Nu este clar daca cancelarul Merkel a discutat acest subiect cu presedintele Obama in cadrul conversatiei telefonice avute joi insa purtatoarea sa de cuvant Steffen Seibert a afirmat ca "nu tratam usor problema spionajului pentru serviciile de informatii straine".