Premierul islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan si-a lansat sambata campania electorala pentru alegerile prezidentiale din august, promitand sustinatorilor sai ca va fi un sef de stat dotat cu puterile necesare pentru a angaja Turcia intr-un "nou inceput", informeaza Mediafax citand AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Facem primul pas spre un nou inceput", a declarat Erdogan in fata unor sustinatori de-ai sai entuziasti reuniti la un prim miting electoral, la Samsun (nord).

Erdogan, care si-a anuntat pe 1 iulie candidatura la prezidentiale, a fost aclamat frenetic de sustinatorii Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), care fluturau drapele turcesti si bannere cu insemnele partidului.

Erdogan a facut o alegere simbolica organizand primul sau miting electoral la Samsun, pentru ca anume in acest oras-port de la Marea Neagra fondatorul Tuciei moderne Mustafa Kemal Ataturk a angajat razboiul de independenta a Turciei impotriva puterilor straine, in 1919.

"95 de ani mai tarziu, incepem campania pentru prezidentiale la Samsun, un nou pas spre o noua Turcie", a spus premierul.

Premierul islamo-conservator, caruia adversarii ii reproseaza ca vrea sa impuna valorile religioase musulmane in detrimentul regimului laic al tarii, ramane omul politic cel mai popular si ar urma sa castige lejer primul tur al alegerilor prezidentiale de la 10 august.

Erdogan a reamintit ca intentioneza sa sporeasca puterile presedintelui, care va fi ales in august pentru prima oara prin sufragiu universal.

Considerat de sustinatorii sai drept un om politic care a asigurat stabilitatea in tara, Erdogan, in varsta de 60 de ani, a fost nevoit sa faca fata unui scandal de coruptie care a afectat apropiati ai regimului si unei puternici miscari de contestare.