Cunoscutul predicator de origine egipteana din Qatar Youssef Al-Qaradaoui sustine ca poclamarea de catre jihadisti a unui "califat" in Irak si Siria nu este in conformitate cu sharia (legea islamica), informeaza AFP.

"Dorim ca venirea califatului sa se intample cat mai curand posibil, insa demersul Statului islamic incalca sharia si are consecinte periculoase asupra sunitilor din Irak si asupra revoltei din Siria", declara predicatorul considerat drept eminenta cenusie a Fratiei Musulmane.

Anuntul proclamarii "califatului" de catre "un grup cunoscut pentru atrocitatile sale si pentru opiniile sale radicale nu serveste proiectului islamic", a declarat Qaradawi intr-un comunicat al Uniunii Mondiale a Teologilor Musulmani, organizatie pe care o prezideaza, adaugand ca titlul de calif ar trebui sa fie "acordat de catre intreaga natiune musulmana" si nu poate fi uzurpat de catre un grup.

Jihadistii Statului Islamic din Irak si ai Levantului au anuntat la sfarsitul lunii iunie reinfiintarea califatului, o forma politica islamica disparuta din aceasta zona de aproape un secol, pe teritoriile pe care le controleaza intre Alep (nordul Siriei) si provincia Dyiala in estul Irakului.

Intr-o inregistrare audio difuzata pe internet, "Statul islamic" l-a desemnat ca sef pe Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" si implicit "seful musulmanilor de pretutindeni".

Califatul se numeste "Statul islamic" si este "visul oricarui musulman" si "dorinta oricarui jihadist".

Califatul este un regim politic mostenit din timpurile profetului Mahomed, insa a disparut odata cu prabusirea Imperiului otoman in anii 1920. Califul este succesorul profetului si are datoria de a aplica legea pe pamantul islamic.