Mitropolitul Volodimir, conducatorul aripii ucrainene a Bisericii Ortodoxe Ruse, a decedat in noaptea de vineri spre sambata, la Kiev, a anuntat Patriarhatul de la Moscova pe site-ul sau, potrivit AFP.

Potrivit presei locale, liderul religios in varsta de 78 de ani primea ingrijiri intr-o clinica din capitala ucraineana pentru o hemoragie interna, parte a unei lungi lupte impotriva cancerului si a maladiei Parkinson.

Revendicand 11.000 de parohii, Biserica Ortodoxa Ucraineana, aflata in subordinea Patriarhiei de la Moscova, cuprinde cea mai importanta comunitate religioasa din tara, aflandu-se inaintea Bisericii Ortodoxe Nationale Independente, conduse de Patriarhul Filaret.

Biserica Ortodoxa nationala independenta a a fost creata in 1992, dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice si proclamarea independentei Ucrainei. Relatiile dintre cele doua biserici ortodoxe sunt tensionate.

Odata cu agravarea tensiunilor in contextul rebeliunii pro-ruse din estul tarii, mitropolitul Volodimir a evitat cu prudenta sa se alinieze in totalitate cu Patriarhia de la Moscova, care urmeaza indeaproape linia politica stabilita de Kremlin.

Seful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, a publicat sambata un omagiu lung la adresa clericului disparut care, subliniaza prelatul rus, ales in 1992, "a purtat timp de 22 de ani greaua cruce a responsabilitatii pentru destinul ortodoxiei in Ucraina".

"Adesea, rafale de vant si turbulentele lumii au lovit Biserica ucraineana, amenintand sa scufunde nava, insa de fiecare data mana puternica a timonierului l-au facut sa tina cursul salutar, permitandu-i sa ramana invincibila si unita", a scris patriarhul rus.