Liderul nord-coreean Kim Jong-un a condus personal un exercitiu militar de amploare care a simulat efectuarea unui asalt asupra unei insule si a profitat ocazie pentru a avertiza ca Sudul "va regreta amarnic" orice incursiune, a anuntat sambata agentia nord-coreeana KCNA, citata de AFP.

"La exercitiu au participat combatanti, piese de artilerie de diferite calibre, nave de lupta, inclusiv submarine, avioane de vanatoare, bombardiere si avioane cargo", a aratat KCNA.

Agentia nu a precizat locul si ziua desfasurarii acestui exercitiu, in cursul caruia, potrivit KCNA, Kim Jong-un a "avertizat ferm" ca "daca dusmanii vor face alegeri gresite in zile proaste (...) ii va face sa regrete amarnic".

Liderul nord-coreean s-a referit, se pare, la un exercitiu efectuat luna trecuta de Seul pe insule situate in apropiere de frontiera maritima contestata dintre cele doua tari.

Acest exercitiu a avut loc intr-un context neclar, Phenianul osciland in ultimele zile intre amenintari si oferte de pace.

Pe de alta parte, este posibil ca Phenianul sa fi fost ofensat de vizita de stat de doua zile (joi si vineri) a presedintelui chinez Xi Jinping la Seul, ca prim voiaj efectuat in peninsula coreeana de la preluarea mandatului - o miscare diplomatica ce indica o preferinta fata de Sud si o iritare a Beijingului fata de imprevizibilul regim de la Phenian.

China este principalul aliat al Coreei de Nord - legaturile fiind fortificate cu pierderi de sange atunci cand trupele lui Mao Tse Dung s-au implicat in razboiul din Coreea (1950-1953). Xi Jinping nu s-a intalnit insa cu Kim Jong-un dupa ce acesta i-a succedat la conducere tatalui sau Kim Jong-il, decedat in decembrie 2011.