Parlamentul de la Moscova a adoptat vineri o lege prin care constrange site-urile de internet care stocheaza date personale ale cetatenilor rusi sa faca acest lucru doar in tara, o miscare pe care Kremlinul o prezinta ca o initiativa de protectie a datelor in timp ce criticii o catalogheaza drept un atac asupra retelelor sociale, transmite Reuters.

Legea stipuleaza ca din 2016, toate companiile de internet sa treaca datele privind cetatenii rusesti pe servere aflate in Rusia sau, in caz contrar, sa fie blocate. Aceasta miscare va afecta probabil retele precum Facebook, sustin analistii.

Initiativa parlamentului vine la scurt timp dupa noi reguli care cer bloguriloe cu peste 3000 de accesari zilnice sa se inregistreze la autoritatea nationala de reglementare a comunicatiilor dar si o noua reglementare care permite inchiderea site-uriloe fara ordin judecatoresc. Criticii sustin ca legea adoptata vineri este parte a unui val de cenzura.

Vladimir Putin, un fost agent KGB care a descri internetul drept "proiect CIA", a respins acuzatiile de restrictionare libertatii pe internet sustinand ca principala sa grija o reprezinta protejarea copiilor de continut indecent.

Vorbind la forum de afaceri in luna mai, liderul de la Kremlin a negat ca ar avea planuri de a interzice Facebook si Twitter.